Săptămâna trecută, când programul „Şcoala altfel” a stimulat imaginaţia copiilor şi a cadrelor didactice din şcolile sucevene pentru identificarea şi vizitarea unor obiective care de care mai interesante, un grup de elevi de la Colegiul Național „Ștefan cel Mare”, coordonați de profesorii de istorie Didina Petrișor și Bogdan Dranca, au avut inspirata idee de a trece pragul Muzeului Şcolii Armeneşti, din curtea Bisericii „Sf. Cruce” din municipiul Suceava.
Mai puţin călcat de vizitatori, muzeul, care s-a constituit ca nucleu documentar axat pe istoria comunităţii armeneşti din această zonă, le-a oferit elevilor şi dascălilor prilejul de a afla lucruri deosebit de interesante.
Dacă despre Şcoala Armeană au aflat că s-a înfiinţat la Suceava acum mai bine de 190 de ani, expoziţia temporară, deschisă cu câteva zile în urmă, le-a oferit prilejul să se confrunte cu marea dramă a poporului armean.
Expoziţia documentară care prezintă „Informații inedite despre Genocidul Armenesc. După 101 ani…” conţine o serie de documente din fondul Bibliotecii Academiei Române din București şi de la Arhivele Naționale ale României - Filiala Suceava.
Vizitatorii au avut parte de o lecție de istorie în care s-a pus accentul pe comemorarea victimelor Genocidului Armean, masacrul din anul 1915 care s-a soldat cu moartea a peste un milion două sute de mii de oameni.
Elevii şi dascălii însoţitori s-au arătat interesaţi şi de obiectele de cult din muzeu, precum şi de galeria cu imagini fotografice, care oferă o privire retrospectivă asupra vieţii comunităţii armeneşti din Bucovina. Ei au vizitat apoi şi Biserica „Sf. Cruce” şi şi-au propus să viziteze Mănăstirea Zamca şi Mănăstirea Hagigadar, sfântul loc de pelerinaj al armenilor de pretutindeni.