Scriitorul şi publicistul Cezar Straton, jupânul care gestionează „Cutia struţocămilei” din săptămânalul sucevean „de largă inspiraţie judeţeană”, liderul Sindicatului „Silvicultorul”, ne-a reamintit, cu prilejul momentului comemorativ dedicat jurnalistului Mugur Geu, că revigorarea de primăvară se făcea cândva la Suceava şi prin Salonul Naţional de Grafică Satirică „Omul şi pădurea”. Manifestare prestigioasă, care reunea nume sonore din lumea graficii satirice, Salonul a fost readus în atenţie în contextul comemorativ amintit şi prin evocarea numelui arhitectului Romeo Palaghiţă, odată cu distribuirea câtorva afişe realizate de acesta având ca temă „Ocrotiţi pădurea!”.
Afişe cărora Cezar Straton le-a alăturat, într-o scurtă prezentare, câteva pliante şi o cărţulie din anul 1913, realizată în ediţie anastatică, care-şi propagă valabilitatea şi astăzi: „Poliţia silvică – Instrucţiuni pentru pădurari”, un îndreptar cu eticheta „Ministerul Agriculturii şi Domeniilor - Cassa Pădurilor”, tipărit la Tipografia M.S. Niculescu din Bucureşti, „întocmit de V.N. Stinghe, silvicultor, licenţiat în drept, conferenţiar la şcoalele de brigadieri şi pădurari”.
Iată cum este definit pădurarul în deschiderea primului capitol intitulat „Rostul pădurarului, paza şi poliţia”: „Pădurarul e un slujbaş pus or în slujba Statului, or în slujba unui alt proprietar particular şi îndatorat să îngrijească de o pădure sau de o parte dintr'o pădure, ca să nu i se aducă aceleia vreun rău”. Rău care, se menţionează în continuare, „poate veni bunăoară dela animale, ori dela natură, dar mai ales dela oameni, cari intrând în pădurea care este proprietatea altuia, îi aduce vătămare luând lemne, încălcând hotarele, stricând drumurile, sau în altfel, păgubind ce aceasta pe proprietar”.