Postul de director artistic al nou-înfiinţatului Teatru „Matei Vişniec” Suceava este dorit de doi regizori tineri, dar cu un palmares impresionant.
În urma selecţiei dosarelor pentru concursul organizat în data de 18 aprilie, au fost admise candidaturile regizorilor Alexandru Nagy şi Andrei Munteanu, după cum a anunţat managerul Teatrului „Matei Vişniec” Suceava, Carmen Veronica Steiciuc.
Promotorul teatrului în spaţii neconvenţionale
Alexandru Nagy este director artistic la Teatrul Independenţilor Profesionişti, a obţinut masteratul de regizor la Universitatea din Essex (Marea Britanie), iar actoria a studiat-o la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”.
Alexandru Nagy este considerat un regizor foarte creativ, căruia nu îi place să meargă pe „drumuri bătătorite”, promovând ideea de a face teatru în spaţii neconvenţionale, fiind şi regizorul primului primul spectacol din România care s-a jucat la Aeroportul Otopeni.
Născut pe 25 aprilie 1990, Alexandru Nagy înfiinţa la 14 ani primul teatru de amatori din România, intitulat Arca lui Noe, iar la 17 ani organiza primul festival de teatru cu decor virtual din România. Încă din perioada de actorie, a fost asistent de regie la spectacole ale Teatrului Naţional din Bucureşti şi ale Teatrului Metropolis, regizate de maestrul Horaţiu Mălăele. În palmaresul său de regizor sunt trecute mai multe piese de teatru ale dramaturgului Matei Vişniec, fiind un bun cunoscător al operelor acestuia.
Regizor al unei piese interzise la Bucureşti în anii '70
Regizorul Andrei Munteanu este cunoscut în principal pentru activitatea sa la Teatrul Evreiesc de Stat, TES, dar şi pentru colaborările sale internaţionale, cu Teatrul Arena di Verona, dar şi cu Teatrul Evreiesc de Stat „Ida şi Rachel Kaminska” din Varşovia, unde a regizat piesa „Dumnezeul răzbunării”, foarte rar montată în teatrele lumii, datorită subiectului său controversat. De altfel, piesa respectivă a şi fost interzisă la Bucureşti în anii '70.
Andrei Munteanu a debutat în 2008 cu spectacolul „MaghenDavidul dragostei”, de I. Nessys, iar primul spectacol pe care l-a montat la Bucureşti a fost “Sora mai mare”, de Al. Volodin, la Teatrul Evreiesc de Stat, în 2010.
Pentru ambele piese a obţinut premii la Festivalul de teatru “Leul de aur” din Lvow, Ucraina, şi la Festivalul de teatru “Întâlnirile din Minsk”. Născut pe 24 decembrie 1983, la Chişinău, a studiat la Facultatea de Sociologie şi Filosofie a Universităţii de Stat din Moldova, apoi la Facultatea de Teatru, secţia regie teatru dramatic. Cursurile superioare pentru regie le-a urmat la Moscova, apoi a venit la Bucureşti, unde a absolvit, în 2011, Facultatea de Teatru la UNATC, secţia regie teatru.