Consiliul Judeţean Suceava, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” şi Editura Tipo Moldova Iaşi au organizat vineri, de sărbătoarea Bunei Vestiri, când se inaugurează „plinirea vremii” şi se descoperă „taina cea din veci ascunsă”, în Sala de Artă „Elena Greculesi” a bibliotecii publice sucevene, lansarea volumului „La sfat cu amintirile...”, care poartă semnătura scriitorului nonagenar Eugen Dimitriu.
„O faptă culturală deosebită pentru cultura românească”
O carte scrisă de „o personalitate marcantă a acestei zone”, care are „un titlu mai mult decât sugestiv”, aşa cum a remarcat directorul bibliotecii, dr. Gheorghe Gabriel Cărăbuş.
Cartea, voluminoasă, în care se întâlnesc „vreo 800 de personaje”, aşa cum a spus editorul Aurel Ştefanachi, constituie „o faptă culturală deosebită pentru cultura românească”.
„Această carte - a mărturisit el - care pentru mine, ca editor, este o mare bucurie, mă situează pe o poziţie aparte, întrucât îmi oferă şansa de a publica un autor cu o vârstă venerabilă, care are o operă de cercetare dedicată unui spaţiu cultural special”.
De aceea, aşa cum a precizat editorul, cartea lui Eugen Dimitriu „a fost inclusă în Colecţia Patrimoniu a Editurii Tipo Moldova”.
„O carte de suflet, scrisă cu sufletul pentru suflet”
„O carte de suflet, scrisă cu sufletul pentru suflet”, cum a remarcat dr. Alexandru Ovidiu Vintilă, o carte prin care, aşa cum a subliniat el în scurta sa prezentare, „Eugen Dimitriu ne introduce în amfiteatrul său interior”.
„La sfat cu amintirile...”, volum care a apărut în condiţii grafice excepţionale la editura ieşeană Tipo Moldova, care cuprinde patru capitole, constituie, aşa cum a accentuat dr. Alexandru Ovidiu Vintilă, „expresia concretizată a unei munci substanţiale”.
Un volum despre care prof. Gheorghe Giurcă a spus la rândul său că vine „ca o completare a informaţiilor din lucrările anterioare”, o carte în care cei care s-au exprimat alături de autor „realizează o imagine foarte exactă a activităţii sale”.
Fiecare pagină - a încheiat el - se va citi ca plăcere şi interes”.
„Este cartea unui iluminat, o carte extrem de specială”
„Este cartea unui iluminat, o carte extrem de specială”, cum a completat Aurel Ştefanachi, „o carte care-l reprezintă pe bădiţa Eugen”, aşa cum a remarcat criticul şi istoricul literar Nicolae Cârlan.
Autorul nu a vorbit despre carte, dar a citit câteva pagini care au constituit o veritabilă provocare pentru cei care au participat la eveniment.
O provocare care a avut ca urmare achiziţionarea tuturor exemplarelor cu care a venit editorul, care le-a promis celor care n-au reuşit să o cumpere că va mai aduce o parte din tiraj la Suceava.