Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 14 mar 2016 - Anul XXI, nr. 61 (6174)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9769 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7307 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

Comemorare

„In Memoriam Corneliu Tincu. Omul, Dascălul, Artistul”, la Gura Humorului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Primăria oraşului Gura Humorului, Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina, Școala Gimnazială nr. 3 „Teodor Balan” Gura Humorului, Uniunea Artiştilor Plastici din România şi Grup '89 au organizat săptămâna trecută, cu prilejul împlinirii a cinci ani de la trecerea în eternitate a dascălului  şi artistului plastic Corneliu Tincu, o serie de manifestări dedicate „profesorului de frumuseţe” şi artistului care a fost apreciat ca „un exponent de marcă al etosului românesc în arta contemporană”.

 

Artistul cu aer de boem parizan, care şi-a împărţit viaţa între activitatea la catedră şi atelierul de pictură

Zilele „In Memoriam Corneliu Tincu. Omul, Dascălul, Artistul”, care s-au desfăşurat în intervalul 9 - 11 martie a.c., au dovedit pe deplin că humorenii nu l-au uitat pe profesorul şi artistul cu aer de boem parizan, care şi-a împărţit viaţa între activitatea la catedră şi atelierul de pictură.

Dacă în prima zi manifestările au avut loc la Școala Gimnazială ,,Teodor Balan", unde a fost vernisată expoziția de pictură ,,Armonii cromatice”, realizată de cei mai talentați elevi ai şcolii, şi s-a desfăşurat prima ediție a Simpozionului ,,Corneliu Tincu - un dascăl de excepție”, în ziua următoare, la Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina, a fost prezentată expoziţia retrospectivă cu lucrările donaţiei pe care Corneliu Tincu a făcut-o cu ani în urmă comunităţii humorene.

 

Săgetătorul nonconformist, care se exprima ca artist pe o claviatură extinsă de la figurativ la abstract

Vernisajul expoziţiei, care a avut loc în sala care poartă numele artistului, a reunit un număr însemnat de participanţi, concitadini, prieteni, foşti colegi de catedră, elevi, oameni care l-au preţuit şi nu l-au uitat pe Săgetătorul nonconformist, care se exprima ca artist pe o claviatură extinsă de la figurativ la abstract.

Şi dacă moderatorul evenimentului, etnograful Mihai Camilar, a readus în atenţie câteva date biografice ale acestui „ieşean de export”, care s-a împământenit în spaţiul bucovinean pentru a trăi în preajma Voroneţului, etnologul Elvira Romaniuc şi-a reamintit de Corneliu Tincu în ipostazele de om al cetăţii, artist şi profesor.

 

Profesorul care spunea că pentru el „cea mai mare lumină este dăruirea sufletului pe altarul catedrei de pictură”

Profesor care s-a dedicat educării elevilor săi, copii cărora le-a descoperit talentul şi pe care i-a îndrumat şi i-a susţinut să-şi continue studiile, aşa cum este şi cazul pr. prof. Emilian Adrian Gavrilean, care a povestit cum profesorul Tincu i-a deschis calea spre pictură lui şi altor elevi, pe care i-a însoţit şi i-a recomandat artistului plastic Ion Carp Fluerici, primul director al Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” de la Suceava. Cu mărturisită recunoştinţă, pr. prof. Emilian Adrian Gavrilean a iniţiat acest eveniment în care a antrenat câţiva dintre foştii elevi ai maestrului Tincu şi, cu sprijinul unor instituţii humorene (Primăria oraşului Gura Humorului, Centrul Cultural Gura Humorului, Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina, Școala Gimnazială „Teodor Balan”...) a reuşit să readucă în prim plan memoria celui care spunea că pentru el „cea mai mare lumină este dăruirea sufletului pe altarul catedrei de pictură”.

 

Arta merge mai departe”, prin elevii maestrului Corneliu Tincu

Au evocat personalitatea lui Corneliu Tincu medicul, scriitorul şi realizatorul TV Nicolae Dărămuş, care a spus că este timpul editării unui album al artistului, prietenul şi colegul de breaslă artistică Radu Bercea şi, nu în ultimul rând, inspectorul general al IŞJ Suceava, prof. Gheorghe Lazăr, fost elev al profesorului Tincu, care i-a felicitat pe organizatorii evenimentului, în mod deosebit pe cei care au fost elevii maestrului, „urmaşii lui, prin care arta merge mai departe!”.

Dovada este chiar expoziţia din salonul alăturat, în care, sub genericul „Omagiu Maestrului Corneliu Tincu”, au expus cinci discipoli ai acestuia: Cecilia Bedrulea, Viorel Ciocan, Lucica Nuţu, Emilian Adrian Gavrilean, Oana Bedrulea.

Cu sprijinul Şcolii de muzică a Asociaţiei „Miss Adela”, manifestarea a avut parte de un program muzical, în care au evoluat la pian elevii Adela Rusan, Naomi Simeria, Mădălina Saghin şi Petru Gavrilean.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „In Memoriam Corneliu Tincu. Omul, Dascălul, Artistul”, la Gura Humorului.
 Vizualizări articol: 2150 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
„In Memoriam Corneliu Tincu. Omul, Dascălul, Artistul”, la Gura Humorului5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Prăjitura cu vișine congelate Vișine acrișoare, pitite în pandișpan pufos și ușor aromat... Prăjitura aceasta se face în mai puțin de o oră și ne garantează un răsfăț ca în miez de vară!Avem nevoie de:O pungă cu vișine congelate ( de 400 g), 6 ouă mari, o cană... Citeşte