Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” din municipiul Suceava a organizat vineri simpozionul „Taras Şevcenko, un spirit romantic”, eveniment dedicat poetului şi pictorului ucrainean de la naşterea căruia s-au împlinit în aceste zile de martie 202 ani şi 155 de ani de la trecerea în eternitate.
Comunicările au fost susţinute de bibliotecari din regiunea Cernăuţi şi din judeţul Suceava
Aşa cum a spus la deschiderea manifestării dr. Gheorghe Gabriel Cărăbuş, directorul bibliotecii publice sucevene, evenimentul a fost gândit cu două secţiuni, simpozionul omagial (aniversar şi comemorativ totodată) şi vernisajul expoziţiei de pictură a artistului plastic Ioan Bodnar.
Comunicările au fost susţinute de bibliotecari din regiunea Cernăuţi şi din judeţul Suceava, colaboratori şi parteneri în proiecte comune.
Oaspeţii din Ucraina, bibliotecari de la Cernăuţi, Storojineţ şi Herţa, au vorbit despre poetul naţional Taras Şevcenko (9 martie 1814 - 10 martie 1861), cu accent pe activităţile derulate în bibliotecile din ţara vecină dedicate Marelui Cobzar (simpozioane, conferinţe, producţii editoriale, expoziţii de carte, studii sociologice).
Evenimentul a constituit un prilej de aducere aminte şi păstrare a unui moment de reculegere în memoria poetului Ion Cozmei
Evenimentul a constituit un prilej de aducere aminte şi păstrare a unui moment de reculegere în memoria poetului sucevean Ion Cozmei (1951-2015), care ar fi împlinit vârsta de 65 de ani chiar în ziua organizării simpozionului, traducătorul operei lui Taras Şevcenko, singurul doctor în filologie din România cu o teză dedicată poetului naţional al Ucrainei, onorat cu Premiul pentru traducere al Uniunii Scriitorilor pentru volumul „Cobzarul”.
Aşa cum a spus dr. Alexandru Ovidiu Vintilă, care a prezentat succint biografia celui care a fost „suspinul în versuri al Niprului”, Taras Şevcenko (despre care cea dintâi menţiune în publicaţiile româneşti a fost făcută în primul număr al revistei „Contemporanul” din anul 1886), „care a militat pentru propăşirea conştiinţei naţionale ucrainene, coagulează nu numai spiritul ucrainean, ci şi spiritul european”.
Expoziţia de pictură cu genericul „În prag de primăvară”
Despre Taras Şevcenko, dar şi despre Ion Cozmei, traducătorul sucevean al Marelui Cobzar, au vorbit şi Kolea Kureliuk (care, aşa cum a menţionat directorul bibliotecii publice sucevene, „a făcut parte, până la pensionare, din comunitatea bibliotecărească”), dar şi prof. Ioan Bodnar, care, cu câţiva ani în urmă, când era preşedintele Filialei Suceava a Uniunii Ucrainenilor din România, a înfiinţat la sediul organizaţiei Galeria de artă „Taras Şevcenko”.
După un scurt moment artistic susţinut de eleva Maria Petraşuc, de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Suceava, care a recitat două poezii în limba ucraineană şi în traducere în limba română, a fost vernisată expoziţia de pictură cu genericul „În prag de primăvară” (30 de lucrări, peisaje şi flori) realizată de Ioan Bodnar, membru al Grupului artistic independent „Domino” şi iniţiatorul şi organizatorul Taberei internaţionale de pictură „Bucovina - trecut, prezent şi viitor”.