Casa de Cultură din Cajvana a găzduit recent „Dialogul artelor”, o manifestare culturală care a cuprins expoziţii de artă plastică, lansări de carte, recitaluri de poezie, momente folclorice. Aproape toţi cei prezenţi au îmbrăcat haine de sărbătoare scoţând din lada de zestre frumoasele costume populare. Organizat sub egida Consiliului Judeţean Suceava de Centrul Cultural Bucovina - Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava, împreună cu Primăria şi Consiliul Local al oraşului Cajvana, Liceul Tehnologic Cajvana şi Societatea Scriitorilor Bucovineni, evenimentul a fost “o întâlnire cu arta în diferitele ei forme de manifestare”.
„Primăria Cajvana va fi întotdeauna alături de cultură, de tradiţie şi de tot ce are mai frumos această zonă”
Primarul oraşului Cajvana, Gheorghe Tomăscu, a declarat că în localitatea pe care o administrează „cultura se află la loc de cinste”. „Este o onoare pentru noi să avem atâţia oameni de cultură la Cajvana. Le mulţumesc acestor oameni cu suflet care luptă şi fac ceva pentru cultura judeţului nostru. Primăria Cajvana va fi întotdeauna alături de cultură, de tradiţie şi de tot ce are mai frumos această zonă. Toate acestea le-am moştenit de la strămoşii noştri şi ne dorim să le ducem mai departe”, a fost mesajul primarului Gheorghe Tomăscu.
Directorul Liceului Tehnologic Cajvana, profesorul Nicolae Robu, şi-a manifestat dorinţa ca astfel de evenimente să aibă loc cât mai des în Cajvana. „Îmi doresc ca <Dialogul artelor> să devină un eveniment cu tradiţie aici, la Cajvana, iar următoarea ediţie propun să aibă loc într-un spaţiu deschis, la şcoala din Codru. Le mulţumesc tuturor celor care duc cultura suceveană acolo unde îi este locul”, a declarat directorul Robu.
Lansări de carte
“Dialogul artelor” a debutat cu poezia „Am zărit lumina” de Marin Sorescu, prezentată de directoarea Teatrului “Matei Vişniec” din Suceava, poeta Carmen-Veronica Steiciuc, preşedinta Societăţii Scriitorilor Bucovineni (SSB). Moderatorul manifestării de la Cajvana, intitulată „Dialogul artelor”, a fost Călin Brăteanu, directorul Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale.
Lansările de carte au debutat cu prezentarea lucrării “Un secol de învăţământ la Cajvana”, scrisă de profesorul Gheorghe Pîţu şi fiica acestuia, profesoara de limba şi literatura română Cristina Crăciun-Pîţu, dar şi a volumului “Poezii”, sub semnătura autoarei Floarea Gurău. Profesorul Gheorghe Pîţu a primit o Diplomă de onoare din partea Centrului Cultural Bucovina. Profesoara pentru învăţământ primar Cristina Tomuţ, consilier educativ al Liceului Tehnologic Cajvana, a prezentat tema expoziţiei realizată de cadrele didactice din Cajvana: „Când am auzit că <arta> îşi va ţese covorul aici, în oraşul Cajvana, că avem onoarea să-i avem în mijlocul nostru pe ambasadorii culturii atât de la noi cât şi din Ucraina, am decorat sala Casei de Cultură cu simboluri ale acestui anotimp al renaşterii, primăvara”.
Pictor şi poet, unul dintre laureaţii Festivalului “Magda Isanos şi Eusebiu Camilar”, profesorul Traian-Ioan Seserman a recitat poemele “Plâng” şi “Clipa”, în acorduri de chitară, acompaniat de Călin Brăteanu. Prof. înv. primar Lidia Loredana Seserman, responsabilă cu promovarea imaginii Liceului Tehnologic Cajvana, ne-a spus că la eveniment au fost prezenţi şi preotul Constantin Hrehor, cunoscut prozator, poet, etnolog, grafician, etnologul humorean Mihai Camilar, Paraschiva Abutnăriţei şi Rozalia Motrici, invitaţi de seamă care au prezentat volume editate sub egida Centrului Cultural Bucovina.
„Sfârşitul nu-i aici”
Directorul Centrului Cultural Bucovina, Călin Brăteanu, i-a invitat pe toţi participanţii îmbrăcaţi în costume populare la o paradă a portului popular. Prof. înv. primar Lidia Loredana Seserman a completat că la Cajvana a ajuns şi delegaţia de la Crasna, “ambasadorii culturii românilor din Ucraina”. Momentele artistice au fost susţinute de interpretele Casandra Răcari, Diana-Anastasia Seserman şi Teodora-Camelia Seserman, Taraful tradiţional „Dor” - Moara, coordonat de profesorul Constantin Irimia. Nu putea lipsi Ansamblul „Stejărelul” din Cajvana, coordonat de directorul adjunct al Liceului Tehnologic Cajvana, Iulian Ciotu. Recitalul de poezie şi muzica folk prezentate la finalul manifestării de Diana Beldeanu, Carmen Veronica-Steiciuc şi Călin Brăteanu au emoţionat publicul, determinându-i pe toţi cei prezenţi să cânte în acorduri de chitară „Sfârşitul nu-i aici”.