Sala de Artă „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” din municipiul Suceava a găzduit miercuri evenimentul lansării cărţii „Epistola monahului Iustin”, semnată de scriitorul fălticenean Alexa Paşcu.
Alexa Paşcu, „un scriitor vizionar”
Moderatorul evenimentului, dr. Alexandru Ovidiu Vintilă, a ţinut să remarce la deschidere că „lansarea cărţii are loc în premieră la Suceava şi nu la Fălticeni, aşa cum ne-a obişnuit autorul”.
În cuvântul său, criticul literar Nicolae Cârlan, care a pus accentul pe „miracolul cultural” al Fălticeniului, „un spaţiu încărcat de spiritualitate”, a precizat că volumul este „un fel de continuare a romanului <Destin>”, apărut în anul 2014, „o biografie transfigurată, trecută dincolo de realitate” a autorului, indicând în acest sens chiar numele protagonistului, Alexandru Paşcanu.
Alexa Paşcu, care scrie într-un „stil molcom, moldovenesc”, ne propune un „un bildungsroman, un roman al devenirii”, în care îmbină realitatea cu ficţiunea.
Alexa Paşcu, „un scriitor vizionar”, aşa cum a subliniat Nicolae Cârlan, este „un realist de factură clasică”, prin „calmul şi lumina care domină naraţiunea”.
„<Epistola monahului Iustin>, o scriere care-l determină pe cititor să-şi pună o mulţime de întrebări”
La rândul său, scriitorul Ioan Ţicalo, care a spus că l-a cunoscut pe Alexa Paşcu întrucât aveau acelaşi duhovnic la Mănăstirea Râşca, pe părintele Macarie, care i-a spus că acesta „este un scriitor foarte serios”, a vorbit despre structura cărţii şi despre mesajul acesteia.
Dacă în prima parte romanul se referă la „Iubiri tainice”, în cea de-a doua autorul „trece într-un alt registru”, prezentând un text-avertisment, „Epistola monahului Iustin”, „o scriere care-l determină pe cititor să-şi pună o mulţime de întrebări”.
„Cartea aceasta este şi un manifest pentru ceea ce se întâmplă în viaţa de zi cu zi”
Alexa Paşcu, care a mărturisit că l-a iubit nespus pe părintele Iustin Pîrvu în amintirea căruia a folosit numele „monahului Iustin”, a precizat că „în această carte este multă realitate, multă trăire şi multă emoţie”.
El a spus că toată „scriitura” lui „conţine lucruri privitoare la credinţă. „Pe acest fir de aur - a subliniat el - voi merge în continuare, pentru că simt că sunt împins şi chemat de ceva. Au fost nişte momente când scriam pe care le-aş numi revelaţii. Cartea aceasta este şi un manifest pentru ceea ce se întâmplă în viaţa de zi cu zi”.
Alexa Paşcu „aduce o contribuţie deosebită la educaţia moral-religioasă de astăzi”
Şi dacă unul dintre invitaţii la eveniment a spus că „ceea ce a scris Alexca Paşcu în această carte este viaţă”, un alt participant, „un cititor din Dolheşti”, i-a mulţumit autorului pentru că „a pus pe tipsia sufletului nostru încă o carte”.
Iar preotul Gheorghe Brădăţan, care a rostit la final „câteva cuvinte despre omul Alexa Paşcu şi scrisul său”, a subliniat că acesta „aduce o contribuţie deosebită la educaţia moral-religioasă de astăzi”.
Un final cu autografe şi cu urări de „La mulţi ani!” pentru autorul cărţii, care a împlinit chiar în ziua lansării 65 de primăveri.