Comuna Ciocăneşti, declarată din anul 2004 comună-muzeu ca urmare a caracterului său unitar şi unic în ţară şi în lume prin motivele naţionale tradiţionale de pe faţadele caselor, se află între primele trei clasate la cea de-a III-a ediţie a competiţiei „Satele Culturale ale României”.
Comuna suceveană, care a fost desemnată „Sat Cultural al României” şi în anul 2014, la prima ediţie a programului lansat de Asociaţia Cele mai Frumoase Sate din România sub patronajul Ambasadei Franței în România și al Delegației Wallonie - Bruxelles la București, s-a clasat acum pe locul trei din cele 25 de comune finaliste, care au fost selectate din 52 de comune înscrise în competiţie.
Comuna Drăguş a obţinut cel mai mare punctaj, urmată de Sângeorgiu de Mureş şi Ciocăneşti
La Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din București a avut loc vineri desemnarea dintre comunele finaliste a celor care au fost onorate cu titlul de „Sat Cultural al României”.
Jurizarea programelor culturale propuse de comunele finaliste a avut în vedere calitatea, numărul și diversitatea evenimentelor (50 puncte), viziunea comunei, prezentarea proiectelor de dezvoltare (20 puncte), parteneriatul (10 puncte), experiența candidatului (10 puncte) şi importanța și impactul evenimentelor (10 puncte).
Comuna Drăguş, din judeţul Braşov, a obţinut cel mai mare punctaj, urmată de Sângeorgiu de Mureş (jud. Mureş) şi Ciocăneşti (jud. Suceava).
Celelalte comune care au obţinut titlul de „Sat Cultural al României” sunt: Miroslava şi Ruginoasa (Iaşi), Vorona (Botoşani), Siseşti (Mehedinţi), Şiria (Arad), Tulgheş (Harghita), Vadu Crişului (Bihor), Izvoarele (Prahova), Jidvei (Alba), Cândeşti (Dâmboviţa), Băcia (Hunedoara), Horia (Constanţa), Bonţida (Cluj), Dudeştii Noi (Timiş), Corneşti (Cluj), Costeşti (Vâlcea), Văcăreni (Tulcea), Prundeni (Vâlcea), Arcani (Gorj).
„Am fost mesagerii Bucovinei şi ne bucurăm că oferta noastră a fost apreciată”
Comunele au fost reprezentate de primarii acestora, care au prezentat şi au susţinut candidatura în faţa juriului.
Primarul comunei Coicăneşti, ing. Radu Ciocan, a fost însoţit de Petru Lupescu, directorul Casei de Cultură „Florin Gheucă”, de Marilena Niculiţă, directorul Muzeului Naţional al Ouălor Încondeiate din Ciocăneşti şi de fluieraşul Pavel Roată, membru al tarafului local, care a asigurat fondul muzical la standul de prezentare al comunei.
Aşa cum ne-a spus primarul Radu Ciocan, „am fost mesagerii Bucovinei şi ne bucurăm că oferta noastră a fost apreciată”.
El a ţinut să le mulţumească ciocăneştenilor pentru „implicarea şi susţinerea acţiunilor menite să sporească prestigiul comunei”, manifestări care „se desfăşoară regulat” (între care se află Festivalul Naţional al Ouălor Încondeiate, Festivalul Naţional al Păstrăvului şi Festivalul Naţional de Datini şi Obiceiuri din străbuni).
Aşa cum a încheiat el „avem în continuare un calendar bogat de manifestări şi sperăm să ne păstrăm emblema, pentru că un titlu odată câştigat trebuie apărat”.