În Sala de Artă „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” din municipiul Suceava a avut loc miercuri lansarea cărţilor „Teologia în Bucovina” (vol. I şi II), de Petru Froicu şi Eugen Dimitriu, şi „Deceniul limpezirii (1906-1916)”, care poartă semnătura scriitorului şi istoricului literar Liviu Papuc.
„Un veritabil ghid de iniţiere în cultura şi spiritualitatea creştin-ortodoxă din Bucovina”
La manifestarea moderată de dr. Gheorghe Gabriel Cărăbuş, directorul bibliotecii publice sucevene, editorul Aurel Ştefanachi a subliniat faptul că ambele cărţi se înscriu în seria lucrărilor care constituie adevărate „acte de patriotism făcute cu toată responsabilitatea”.
Directorul Editurii „TipoMoldova” Iaşi, care a prezentat şi alte titluri care se înscriu în aceeaşi categorie, a ţinut să remarce lipsa unui „om al cărţilor”, care participa la toate manifestările de acest gen, poetul Ion Cozmei, care a trecut în veşnicie în vara anului precedent, propunând asistenţei păstrarea unui moment de reculegere în memoria acestuia.
Despre lucrarea „Teologia în Bucovina”, care a văzut lumina tiparului după trei decenii de la elaborare, dr. Alexandru Ovidiu Vintilă a spus că este „o veritabilă izbândă spirituală”, o carte care oferă „un instrument de lucru deosebit”.
Lucrarea, scrisă cu ani în urmă de Petru Froicu şi Eugen Dimitriu, a fost „o întreprindere nu tocmai facilă”, care a necesitat un timp îndelungat de documentare şi un „efort susţinut şi complex de elaborare”.
El a apreciat că „Teologia în Bucovina” reprezintă „un veritabil ghid de iniţiere în cultura şi spiritualitatea creştin-ortodoxă din Bucovina”.
„Vă salută Dimitriu / Care încă este viu / Dar e tot mai pirpiriu!”
La rândul său, prof. Gheorghe Giurcă, semnatarul prefeţei acestei cărţi, a subliniat rolul Bisericii în păstrarea limbii române în Bucovina, aducând un „omagiu acelor oameni care, în afara profesiei teologice, au educat, au scris şi au publicat în limba română în perioada ocupaţiei austriece”.
Unul dintre autori, cărturarul Eugen Dimitriu (în vârstă de 93 de ani), decanul de vârstă al scriitorilor bucovineni, le-a adresat celor prezenţi un salut versificat: „Vă salută Dimitriu / Care încă este viu / Dar e tot mai pirpiriu!” (salut pe care l-a întâlnit în corespondenţa dintre Leca Morariu şi un profesor sibian, pe care l-a reprodus cu „adaptările de rigoare”).
Eugen Dimitriu s-a referit la relaţia sa cu regretatul prof. Petru Froicu (1936-1990), la colaborările multiple pe care le-au avut, de la cea de ghizi la bisericile şi mănăstirile din zonă, la numeroasele participări la conferinţe şi simpozioane şi până la scrierea unor cărţi, între care şi această lucrare, al cărei manuscris a fost încredinţat cu trei decenii în urmă prietenului lor, profesorul şi bibliotecarul Emil Satco (1941-2007).
El a ţinut să le mulţumească tuturor celor care s-au îngrijit ca această carte să fie tipărită şi a spus că are încă şi alte lucrări pe masa de lucru.
„O carte superlativă, o carte unică, monumentală”
Cealaltă carte, „Deceniul limpezirii (1906-1916)”, cu subtitlul „Bucovina sub lupa <Neamului Românesc> a lui N. Iorga”, al cărei autor este Liviu Papuc, a fost prezentată de prof. univ. dr. Mihai Iacobescu.
Apreciindu-l pe Liviu Papuc ca fiind „un cercetător ştiinţific deosebit de riguros”, dr. Mihai Iacobescu a accentuat faptul că acesta „a explorat benefic spiritualitatea din Bucovina”, explorare care s-a soldat cu mai multe titluri dedicate acestui spaţiu.
Lucrarea în cauză, care are cca. 1.000 de pagini, este „o carte superlativă, o carte unică, monumentală”, care „dezvoltă aspecte extraordinar de mozaicate din istoria unei publicaţii româneşti conduse de N. Iorga” („un extraordinar îndrumător şi sfătuitor al celor care au colaborat cu el”), „o carte care oglindeşte exact chipul nostru - aşa cum a remarcat el -, o carte care explică de ce românii au rămas în urma celorlalte naţii din Bucovina”.
Aşa cum a spus la final autorul lucrării, această carte „este istorie”, o carte în care vedem „cum s-a scris şi cum s-a gândit” într-o anumită perioadă.
Evenimentul, care s-a încheiat cu o sesiune de autografe, a deschis participarea din acest an a editurii ieşene „TipoMoldova” la manifestările sucevene.