La Muzeul de Ştiinţele Naturii din municipiul Suceava a avut loc pe 20 februarie lansarea volumului „Deportation von Bukowinadeutschen in die Sowjetunion” („Deportarea germanilor bucovineni în Uniunea Sovietică”), lucrare semnată de Ortfried Kotzian, Ioana Scridon şi Luzian Geier, editată de Forumul Democrat al Germanilor din România - Forumul Regional Bucovina - Suceava.
Lucrarea este „deosebit de valoroasă” şi se alătură altor cărţi care vizează deportarea germanilor din România
La evenimentul organizat de Forumul Democrat al Germanilor din România - Forumul Regional Bucovina - Suceava au participat, în prezenţa autorilor cărţii, subsecretarul de stat Christiane Gertrud Cosmatu, din Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României, dr. Sergij Osatschuk, consulul onorific al Austriei la Cernăuţi, prof. univ. dr. Ştefan Purici, prorectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, istorici din cadrul universităţii sucevene (conf. univ. dr. Radu Bruja), membri ai comunităţii germane din judeţul Suceava, în frunte cu Antonia-Maria Gheorghiu şi Josef-Otto Exner, dar şi reprezentanţi ai etnicilor germani din alte zone din ţară (Sibiu, Caraş Severin...).
Aşa cum a spus în deschidere dr. Constantin-Emil Ursu, directorul general al Muzeului Bucovinei, „instituţia muzeală suceveană este onorată să găzduiască evenimentul lansării acestei cărţi, care prezintă un episod tragic din istoria germanilor din Bucovina”.
Prof. univ. dr. Ştefan Purici, care a făcut o scurtă prezentare a volumului, a remarcat faptul că lucrarea este „deosebit de valoroasă” şi se alătură altor cărţi care vizează deportarea germanilor din România.
Lucrarea, care conţine documente şi mărturii referitoare la soarta germanilor bucovineni deportaţi în Uniunea Sovietică, „este - aşa cum a subliniat el - bine structurată şi prezintă o lume care s-a sfârşit şi sperăm că nu se va mai întoarce niciodată”.
„O carte care vrea să fie un document, dar al cărei conţinut sunt oamenii”
Dr. Ortfried Kotzian, fondator al Bukowina Institut din Augsburg şi membru de onoare al Academiei Române, a istorisit cum a venit în Bucovina în anul 1993, însoţind într-o excursie de studiu un grup de profesori din Bavaria, şi a realizat 25 de interviuri, având ca temă deportările germanilor bucovineni în Uniunea Sovietică.
Un număr de 19 interviuri se regăsesc acum în această carte, „interviuri prelucrate şi structurate”, cărora li s-a adăugat „în semn de apreciere” şi istoria de 25 de ani a Forumului Democrat al Germanilor din România - Forumul Regional Bucovina.
„O carte - aşa cum a spus el - care vrea să fie un document, dar al cărei conţinut sunt oamenii”.
Dr. Ioana Scridon, co-autor al acestei cărţi, care, aşa cum a spus, s-a „ocupat până nu demult de tema ţipserilor” (grup etnic german din Vişeu de Sus cu origini în Zips / Slovacia), a mărturisit că a fost interesată de „drama femeilor deportate”, tinere care şi-au lăsat acasă familiile şi s-au întors, peste ani, cu copii născuţi în lagăr.
„Sper ca această carte - a spus ea - să vă răspundă la întrebările şi neclarităţile pe care le aveţi”.
„Am lucrat cu mult interes la această carte, care nu este o judecată incriminatoare, ci prezintă ceea ce s-a întâmplat”
A fost momentul propice pentru Antonia-Maria Gheorghiu, preşedintele Forumului Regional Bucovina, să spună că la Suceava există două supravieţuitoare nonagenare ale deportărilor în Uniunea Sovietică şi să salute totodată prezenţa în sală a unor membre ale comunităţii germane care s-au născut în lagăr.
Luzian Geier, licenţiat în jurnalistică, autor al mai multor studii referitoare la germanii din România, s-a referit la câteva aspecte care au motivat editarea acestei cărţi. El a pus accentul pe faptul că „există pericolul real ca amintirile să dispară”, dar a subliniat că s-a dorit ca întreaga documentaţie realizată pe tema deportării germanilor bucovieni în Uniunea Sovietică să fie pusă gratuit prin această carte subvenţionată „la dispoziţia unui număr cât mai mare de persoane”.
„Am lucrat cu mult interes şi fascinaţie la această carte - a mărturisit el - care nu este o judecată incriminatoare, ci prezintă, cu documente, ceea ce s-a întâmplat”.
Acest volum „completează o pietricică dintr-un mozaic care înseamnă istoria noastră”
În cuvântul său, subsecretarul de stat Christiane Gertrud Cosmatu, care a spus că „o parte din bunici provin din Bucovina şi nu ştiu prea mult din istoria lor”, a precizat că informaţiile din acest volum „completează o pietricică dintr-un mozaic care înseamnă istoria noastră”.
Ca profesor, dar şi ca fost expert şi coordonator de programe şcolare în Ministerul Educaţiei, Christiane Gertrud Cosmatu s-a pronunţat pentru „cultivarea cunoaşterii acestei problematici în rândul tinerilor” şi i-a îndemnat totodată pe cei care vor citi această carte „să povestească mai departe”.
La rândul său, dr. Sergij Osatschik, consulul onorific al Austriei la Cernăuţi, a precizat că a cercetat toate documentele din arhivele cernăuţene, subliniind faptul că, în viziunea autorităţilor sovietice, „toate grupurile etnice erau considerate ca fiind duşmănoase URSS”.
El a felicitat deopotrivă autorii, dar şi Forumul Democrat al Germanilor din România - Forumul Regional Bucovina - Suceava pentru editarea volumului şi le-a lansat invitaţia de a veni la Cernăuţi „pentru că avem multe de discutat”.
Volumul a fost lansat duminică la Casa Germană din Rădăuţi
Evenimentul lansării cărţii s-a încheiat cu o sesiune de autografe, iar seara, în aceeaşi locaţie, autorii cărţii s-au reîntâlnit cu membrii comunităţii germane şi cu tinerii suceveni, pentru a discuta asupra volumului.
Din păcate, cartea, editată în limba germană, conţine doar un scurt rezumat (două pagini) în limba română.
Duminică dimineaţa, la Catedrala romano-catolică „Sf. Ioan Nepomuk” din municipiul Suceava s-a oficiat un requiem, după care a avut loc deplasarea la Rădăuţi, unde, la Casa Germană, s-a lansat volumul în cadrul Asociaţiei Germanilor Bucovineni din localitate.