Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 20 feb 2016 - Anul XXI, nr. 42 (6155)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9767 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7456 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Filatelie

Emisiunea de mărci poştale „Oraşele României - Braşov”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Romfilatelia a introdus în circulaţie filatelică, de pe 17 februarie, o emisiune de mărci poştale din proiectul „Oraşele României” dedicată oraşului Braşov.

Cele patru timbre ale emisiunii reproduc monumente reprezentative ale Braşovului, cunoscute pentru importanţa istorică şi arhitecturală pe care o au în identitatea oraşului.

Cu valoarea nominală de 3,00 lei, timbrul ce ilustrează Biserica Neagră prezintă cel mai important monument de arhitectură din oraş, dar şi cea mai mare clădire de cult din România (cu o lungime de aproximativ 90 m şi o înălţime a turnului la cruce de 65 m).

Construită în perioada 1383-1477, Biserica Neagră este cel mai mare lăcaş de cult în stil gotic la est de Viena, primindu-şi numele în urma marelui incendiu din anul 1689. Este celebră nu doar prin dimensiunile sale, dar şi prin patrimoniul pe care îl deţine: cea mai mare colecţie de covoare orientale din Europa, datând din secolele XV-XVI, cel mai mare clopot mobil (6 tone) şi cea mai mare orgă mecanică din România.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 3,30 lei se regăseşte ilustrată Poarta Ecaterinei, unul dintre monumentele reprezentative ale stilului Renaşterii în arhitectura transilvăneană. Până în prima jumătate a secolului al XIX-lea, Poarta Ecaterinei a fost singura intrare în Cetatea Braşovului dinspre Schei, turnul exterior păstrându-se în zilele noastre ca unic element din ansamblul fortificat al porţii medievale.
Prima Şcoală Românească este ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 5,00 lei. La tiparniţa şcolii, în perioada 1556-1588, diaconul Coresi şi alţi colaboratori au tipărit cele dintâi cărţi de circulaţie în limba română, oficializând definitiv biruinţa scrisului în limba română.
Clădirea muzeului Prima Şcoală Românească păstrează stilul baroc de la modificările care i-au fost aduse în anii 1760.
Casa Sfatului este ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 14,50 lei. Cronicile medievale amintesc mai multe modificări ale arhitecturii Casei Sfatului şi diverse destinaţii pentru încăperile acesteia. Distrusă de marele incendiu în 1689 şi refăcută treptat în timp, Casa Sfatului a găzduit administraţia oraşului Braşov până în anul 1876. În prezent, aici se găseşte Muzeul Judeţean de Istorie Braşov, unde peste 3.000 de piese prezintă identitatea istorică a judeţului Braşov din preistorie şi antichitate până în zilele noastre.
Cele patru mărci poştale ale emisiunii „Oraşele României - Braşov” sunt completate de un plic „prima zi”, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 timbre, minicoala de 5 timbre + 1 vinietă şi blocul de 4 timbre (în album filatelic).
Produsul special al emisiunii este albumul filatelic, realizat într-un tiraj limitat de 245 de exemplare şi echipat cu blocul de 4 timbre al emisiunii şi plicul „prima zi” cu ştampila aplicată în clar în folio.
Emisiunea de mărci poştale „Oraşele României - Braşov” este disponibilă în magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Emisiunea de mărci poştale „Oraşele României - Braşov”.
 Vizualizări articol: 1884 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Emisiunea de mărci poştale „Oraşele României - Braşov”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Biserica „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena” din Straja va fi sfinţită duminică Biserica „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena” din comuna Straja va fi sfinţită duminică, 21 februarie.  Sfânta Liturghie şi Slujba de Sfinţire a bisericii va avea loc începând cu ora 9.00 şi va fi oficiată de... Citeşte