La Galeria de Artă a Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava s-a deschis vineri expoziţia de pictură cu genericul „Căutări”, realizată de Ştefana Petre, studentă în anul I la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti.
Cu doar câţiva ani în urmă, Ştefana Petre debuta pe simeze cu expoziţia „Întâiul drum”
Expoziţia, organizată de Asociația de Artă „Nicolae Tonitza” (Tonitza Art Group - TAG), în parteneriat cu universitatea suceveană, prezintă publicului 50 de lucrări în ulei şi acryl, realizate în perioada 2011-2015.
Aşa cum a spus la vernisaj curatorul expoziţiei, dr. Ana-Maria Ovadiuc (AMO), Ştefana Petre, care a absolvit Colegiul Naţional ,,Petru Rareş” Suceava şi cursurile Şcolii Populare de Arte ,,Ion Irimescu” la clasa prof. Dumitru Rusu, este în prezent studentă la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, la clasa profesorului Cezar Atodiresei.
Cu doar câţiva ani în urmă, Ştefana Petre, elevă încă la colegiul sucevean, debuta pe simeze cu expoziţia „Întâiul drum”, cu un set de lucrări care conturau o viziune asupra lumii la vârsta multiplelor întrebări care aşteptau încă răspunsuri, un exerciţiu vizual de candoare care conjuga forme şi culori ce relevau o anume potenţialitate creativă.
Depăşirea vârstei adolescentine şi cursurile de pictură cu maestrul Dumitru Rusu i-au oferit o parte din răspunsuri şi i-au deschis calea către Universitatea de Arte, dar „Căutările” încă mai continuă.
Din când în când, Ştefana Petre simte că trebuie să-şi „tempereze tuşa” tinzând spre relaxare şi echilibru
Aşa cum a remarcat Delia Ioana Leizeriuc, care şi-a asumat comentariul critic al evenimentului, Ştefana Petre „se joacă şi jonglează cu tuşa vivace, cu culorile şi luminile”, preocupată de „efectele juxtapunerii culorilor pe pânză”.
Din când în când, Ştefana Petre simte că trebuie să-şi „tempereze tuşa” tinzând spre relaxare şi echilibru.
„Persoană sensibilă şi pozitivă”, Ştefana Petre „aduce în faţa publicului o emoţie aparte”, promovând în prim-plan lucrurile mărunte cărora le conferă identităţi cu multiple semnificaţii.
Descinderea în banal şi predilecţia pentru „preţioasele nimicuri” prezentate fără ostentaţie, dar cu accente vizibile spre a fi remarcate, conduc căutările Ştefanei Petre către o zonă care-i poate oferi răspunsuri numai prin meditaţie, prin cufundări în adâncul misterios al sufletului.
Cele două genuri predilecte, natura statică şi peisajul, dar şi interesul încă timid pentru figura umană, propun privitorului scene care parcă au fugit din realitate pentru a se instala tăcut pe simeze.
Expoziţia Ştefanei Petre aduce o notă de prospeţime în vizualul artistic sucevean
Chiar dacă lucrările nu se remarcă prin titluri (dimpotrivă, prea numeroasele etichete cu „natură statică” nu deschid perspective către poveştile din spatele imaginilor), expoziţia Ştefanei Petre aduce o notă de prospeţime în vizualul artistic sucevean.
Ştefana priveşte tăcut, dar din adâncul fiinţei ei răsună parcă cuvintele lui Bacovia: „Nu mă plictisesc şi nu mă neliniştesc în singurătate!”. În singurătatea creatoare, desigur.