Romfilatelia dedică o emisiune de mărci poştale unor păsări interesante şi îndrăgite, emisiune realizată cu sprijinul Institutului de Biologie al Academiei Române, al Parcului Naţional Călimani şi al fotografilor Daniel Petrescu, Cristian Mihai, Silviu Matei şi Dan Grigoroaea.
Emisiunea de mărci poştale „Ciocănitori” prezintă pe cele patru timbre ale sale specii de ciocănitori întâlnite în avifauna din România.
Ciocănitorile sau „doctorii pădurii” sunt printre primele păsări sălbatice cu care luăm contact încă din anii copilăriei, amuzându-ne de obiceiurile lor de viaţă care însufleţesc şi aduc un dram de veselie în pădure chiar şi în zilele de iarnă.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 2,00 lei este ilustrată Picoides tridactylus (Ciocănitoarea de munte), o specie întâlnită în pădurile de conifere, care consumă predominant insecte, dar care se hrăneşte şi cu seva copacilor.
Picus viridis (Ghionoaia verde) este reprodusă pe timbrul cu valoarea nominală de 4,50 lei, o specie care preferă porţiuni de pădure mai deschise, livezi cu pomi fructiferi, lizierele pădurilor şi pajiştile împădurite, hrănindu-se în mod exclusiv din furnici şi cu larvele acestora, care sunt procurate în mod obişnuit prin distrugerea muşuroaielor.
Dryocopus martius (Ciocănitoarea neagră) se regăseşte pe timbrul cu valoarea nominală de 5,00 lei, fiind larg răspândită în pădurile de foioase, de amestec şi conifere. Este o specie sedentară şi preferă trunchiurile înalte şi bătrâne ale pădurilor, iar hrana sa constă în insecte şi larvele acestora de sub scoarţa arborilor.
Jynx torquilla, cunoscută şi sub numele de Capîntors sau Sucitoare, este ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 14,50 lei. Poate fi întâlnită în toate zonele împădurite de foioase cu arbori bătrâni, iar în perioada migraţiei poate fi observată în parcuri şi grădini. Aspectul şi coloritul brun-cenuşiu-pestriţ fac ca această pasăre să semene şi chiar să fie confundată cu sturzii, culoarea asigurându-i însă un bun camuflaj, fiind aproape imposibil de observat atunci când stă pe crengi sau pe scoarţa copacilor.
Cele patru mărci poştale ale emisiunii „Ciocănitori” sunt completate de un set de patru maxime şi un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 timbre, minicoala de 5 timbre + vinietă şi blocul de 4 timbre (în album filatelic).
Produsul special al emisiunii este albumul filatelic, realizat într-un tiraj limitat de 245 de exemplare, album echipat cu blocul de 4 timbre al emisiunii şi plicul „prima zi”.
Emisiunea filatelică „Ciocănitori” poate fi procurată din data de 9 februarie, din magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara.