Gheorghe Gh. Bostancă, autorul mai multor volume de poezie şi proză, despre care Constantin Dram scria că prin antologia intitulată „Entropii poetice” (Editura Tipo Moldova - colecţia Opera Omnia - poezie contemporană, 2015) „şi-a arătat (şi ne arată sugestiv) adevărata măsură”, a scos de sub tipar, în tandem cu graficianul satiric sucevean Viorel Corodescu COV, „un volum mic de prăpăstii”, aşa cum remarcă Adrian Grăjdeanu, intitulat „Balcano pamflete” (Editura PIM, Iaşi, 2015).
Un tandem de „doctori în traumatologie socială”
Gheorghe Gh. Bostancă, un autor despre care scriitorul, criticul literar şi umoristul Cornel Udrea spune că „oferă posibililor cumpărători o marfă contradictorie, pamfletul”, se combină cu Viorel Corodescu COV pentru ca pamfletele sale să beneficieze de „condimentul specializat al graficei satirice”.
„Tandemul de doctori în traumatologie socială”, aşa cum îi califică el pe cei doi colaboratori, „a construit o carte mică, dar sensibilă”, în care pamfletele „amare la gust” sunt însoţite de amăreala grafică a poantelor.
Intitulate „traume” şi numerotate de la 1 la 30, pamfletele lui Gheorghe Gh. Bostancă şi desenele lui COV alcătuiesc un hibrid care „se detaşează cu o anume aroganţă, motivată, în peisajul publicistic-literar-artistic” din Balcanii contextualizaţi într-un „Flash prin istorie şi prin context” ca fiind „un spaţiu al hârjoanei teritoriale, cu două puteri: una culturală, alta militară şi învecinat cu o putere mesianică”.
„Mai devreme sau mai târziu, valoarea va pune pe fiecare la locul lui...”
„Un spaţiu - aşa cum îl scanează Gheorghe Gh. Bostancă - în care cei mici nu au putut să-i înghită pe cei mari, unii aducându-şi, după caz, nemţi pentru a-i conduce o vreme”.
Un spaţiu în care „Taclalele curg / Sub zgomot persistent / De ness frecat / De către o vecină / Dintr-un birou / De tranziţie // Strivit de acest / Uriaş val / De nepăsare – neputinţă / Nu fac decât / Să tac copleşit”.
Şi o „Addenda”: „Dincolo poate de exclamări, mirări, amărăciuni, contestări, revoltă, un zâmbet, poate mai multe, în mod sigur se poate conchide: Mai devreme sau mai târziu, valoarea va pune pe fiecare la locul lui, în condiţiile în care ADN-ul dăinuieşte de-a pururea în firesc”.
„Peste câteva decenii - scrie Cornel Udrea în textul introductiv intitulat „Mercurial civic” - aceste traume şi desene, ce îi istovesc, vor fi folosite, să sperăm, nu numai în biblioteci, ci şi ca bibliografie despre prezentul de acum”.