Cunoscuta artistă Lucia Condrea din Moldoviţa a lansat recent noua colecţie de ouă inspirate din arta cubistă, ea reuşind să transpună tradiţia românească în lucrări abstracte. Este vorba despre 280 de noi exponate, unice în lume, aranjate în trei vitrine, care vor putea fi admirate în Muzeul Ouălor „Lucia Condrea” din Moldoviţa, muzeu unic în lume prin valoarea artistică a exponatelor.
Artista Lucia Condrea a explicat că pentru ea „cubismul este o creaţie laborioasă şi este rodul mai multor ani de muncă. Culorile folosite la încondeierea ouălor sunt inspirate din cromatica diversă specifică artei populare româneşti. Compoziţia este divizată, descompusă şi reasamblată într-o formă originală, abstractă. Compoziţiile mele sunt inspirate din arta populară românească (ştergare, covoare, cusături, broderii, dantele, sculptură în lemn, având ca elemente de baza simbolurile din vechime). Mă bucur că Arta Condrea, marcă înregistrată, evoluează în permanenţă şi încerc să creez lucruri noi”.
Văzând noile exponate, prof. univ. dr. Viorel Munteanu, de la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi, a declarat: „Sunt culori-sunete, sunt culori-cânt, culori de strigăt la viaţă şi creaţie, trimiteri la arhetipurile acestor locuri, care, înţelegându-le, ne duc într-o stare de vis ce leagă tot Universul. O creaţie-unicat, din care se vor hrăni toţi cei care vor încerca să ducă mai departe gândurile şi tehnicile noi”.
Un alt nume important al Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi, prof. univ. dr. Gheorghe Duţică, a spus despre noua colecţie de ouă încondeiate că „în faţa acestei frumuseţi de nespus, care pe bună dreptate se numeşte Arta Condrea, arta universală, nu poţi decât să te minunezi, iar şi iar, cu sufletul plin, că totul se petrece aici, la noi acasă, în Bucovina, în România”. Lucrările cu influenţe cubiste, care sunt expuse în muzeu, nu sunt de vânzare. În cele 56 de vitrine ale Muzeului particular al Ouălor Încondeiate „Lucia Condrea” se găsesc peste 5.000 de ouă, structurate pe mai multe secţiuni. Mai multe detalii puteţi găsi pe: www.muzeuloualorluciacondrea.ro.