vineri, 22 ian 2016 - Anul XXI, nr. 17 (6130)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Eveniment la Suceava

Cu şi despre Matei Vişniec, pe scena teatrului care-i poartă numele

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Scriitorul Matei Vişniec a fost protagonistul unui eveniment care s-a desfăşurat miercuri la Suceava, pe scena teatrului care-i poată numele.

 

Un vis împlinit

O întâlnire cu scriitorul care s-a înscris ca primul eveniment oficial al Teatrului Municipal „Matei Vișniec”, întâlnire în cadrul căreia protagonistul a susţinut, cu numai o săptămână înaintea trecerii pragului vârstei de 60 de ani, conferinţa cu tema „Teatru şi jurnalism”, urmată de prezentarea - în premieră la Suceava - a filmului documentar „Matei Vişniec, rege la Avignon”, realizat de TVR Iaşi.

În faţa publicului, care a umplut sala de spectacole a Centrului Cultural Bucovina, în care funcţionează recent înfiinţata instituţie teatrală suceveană, Matei Vişniec (onorat cu numai câteva zile în urmă, de Ziua Culturii Naţionale, de preşedintele României, cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Mare Ofiţer) a trăit, aşa cum a remarcat managerul teatrului sucevean, Carmen Veronica Steicuc, momentul unui „vis împlinit”, cel de a urca pe scena unui teatru care îi poartă numele.

Matei Vişniec, care şi-a început seria conferinţelor din acest an la Teatrul Naţional din Bucureşti, confruntându-se apoi cu publicul la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, s-a prezentat acum în faţa spectatorilor suceveni, care au asistat la conferinţa-mărturisire a unui om „locuit de două persoane”, un dramaturg (care scrie teatru de 40 de ani) şi un jurnalist (cu aproape trei decenii de activitate).

 

„Teatrul este o metaforă extraordinară a optimismului, a speranţei”

Subliniind faptul că Centrul Cultural Bucovina dispune de această sală cu multiplă funcţionalitate (proiecţie cinematografică, scenă pentru spectacole de teatru, dar şi „un loc în care putem face conferinţe importante şi interesante”), Matei Vişniec a vorbit despre rolul pe care-l joacă teatrul şi jurnalismul în viaţa lui.

„Luate separat - a spus el - ambele meserii sunt extraordinare. Când sunt exercitate împreună, ele încep să se bată cap în cap, se ciocnesc chiar cu o violenţă surprinzătoare. Literatura te trage oarecum în sus, spre înălţimi, spre tot ce e mai sublim în om. Jurnalismul, dimpotrivă, mai ales când e practicat zi cu zi, te izbeşte de pământ, de realitate, de actualitate”.

Literatura este cea care „îţi dă o speranţă, te ajută să explorezi omul în zonele sale de puritate, de mister cosmic”, jurnalismul „te obligă să descoperi mizeria realităţii, lipsa de speranţă reală în viitor, faptul că oamenii comit la nesfârşit aceleaşi greşeli istorice şi rămân mereu la fel de odioşi”.

Vorbind despre jurnalism şi prevenindu-şi auditoriul că spune lucruri „într-o manieră brutală” (pentru că este scriitor), Matei Vişniec a reliefat faptul că „mediile de informare s-au teatralizat”, că nu atât informaţia este transmisă, cât „frisonul mediatic”, că „accentul este pus pe emoţia pură, pe adrenalină”.

Teatrul însă este „o metaforă extraordinară a optimismului, a speranţei. „Teatrul - a accentuat el - este unul dintre ultimele locuri de socializare unde nu avem ecrane între noi. Este un loc de reflecţie necesar. Merită să credem în teatru”.

 

„Un om care construieşte punţi între două culturi”

Scriitorul, care s-a definit ca „un om care construieşte punţi între două culturi” (Matei Vişniec, bucovinean născut la Rădăuţi, s-a stabilit în anul 1987 în Franţa deoarece cenzura din România îi interzicea textele), a invitat apoi publicul să vizioneze filmul „Matei Vişniec, rege la Avignon”, realizat de TVR Iaşi. „N-am fost niciodată rege - a precizat el - dar m-am simţit ca un rege în această cetate a papilor, care a devenit o cetate a teatrului”.

Filmul cu şi despre Matei Vişniec prezintă atmosfera efervescentă a Festivalului de la Avignon, unul dintre cele mai importante evenimente din lume dedicat artelor spectacolului, în care textele lui Matei Vișniec sunt montate şi jucate de mai bine de un sfert de secol.

La ediţia din anul 2015, scriitorul a fost desemnat ca fiind unul dintre regii secțiunii OFF (secţiune care a împlinit 50 de ani de existență) pentru faptul că este unul dintre cei mai jucaţi autori dramatici.

Filmul surprinde „miracolul festivalului”, Matei Vişniec, în calitate de „ghid” avizat, oferindu-ne  posibilitatea de a-l însoţi cu privirea pe străduţele pietruite ale burgului, pe care se desfăşoară fulminante campanii publicitare (cu mii de afişe şi flyere), parada companiilor şi trupelor de teatru, spectacolele stradale. Un film care se încheie cu „metafora podului rupt de la Avignon”, pod care, aşa cum a spus scriitorul, prin intermediul acestui festival „continuă prin cuvânt”.

 

„Cu mine n-o să vă fie uşor, am să vin mereu cu idei noi!”

După vizionarea filmului, au urcat pe scenă, alături de Matei Vişniec şi Carmen Veronica Steiciuc, Carmen Olaru, directorul TVR Iaşi, împreună membrii echipei realizatoare: Andreea Ştiliuc (realizator), Relu Tabără (operator imagine), Dragoş Brehnescu (montaj), dar şi Oana Lazăr şi regizorul Ovidiu Lazăr (prietenul lui Matei Vişniec, care, remarcând numărul mare de ieşeni prezenţi pe scenă, s-a adresat sucevenilor spunându-le că „dacă n-o să aveţi grijă de Matei Vişniec vi-l luăm!”).

Fiecare membru al echipei a apreciat modul în care a lucrat cu Matei Vişniec, preţuind colaborarea şi prietenia care s-a cimentat între ei.

A urcat apoi pe scenă primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, care, mărturisindu-şi emoţia, l-a felicitat anticipat pe Matei Vişniec pentru aniversarea vârstei de 60 de ani şi pentru faptul că a acceptat ca numele său să gireze instituţia de teatru suceveană, oferindu-i o Diplomă de Excelenţă  şi un coş cu flori.

Felicitări, flori şi plachete onorifice i-au oferit dramaturgului şi reprezentanţii unor organizaţii şi instituţii culturale sucevene (Rotary Bucovina, Centrul Cultural Bucovina, Teatrul Municipal „Matei Vişniec”...).

Mărturisind că, atunci când primeşte laude şi onoruri are tendinţa de a fugi, Matei Vişniec le-a spus sucevenilor la final: „Cu mine n-o să vă fie uşor, am să vin mereu cu idei noi!”.

O seară cu Matei Vişniec pe care, la ieşirea din sala de spectacol, dr. Aurel Buzincu, directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Suceava, în multipla-i calitate de manager cultural, spectator şi coleg de promoţie cu protagonistul evenimentului, a apreciat-o ca fiind „excepţională” şi „încărcată de emoţie”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cu şi despre Matei Vişniec, pe scena teatrului care-i poartă numele.
 Vizualizări articol: 1590 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Cu şi despre Matei Vişniec, pe scena teatrului care-i poartă numele5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Orez cu lapte în stil portughez (versiunea simplă) Cremos, fin și consistent deopotrivă, orezul cu lapte în stil portughez este întotdeauna un răsfăț suprem.Avem nevoie de:O cană de orez cu bob rotund, 500 ml lapte integral, 50 g unt, 4-5 ouă, 200 g zahăr, o păstaie vanilie sau 4... Citeşte