joi, 21 ian 2016 - Anul XXI, nr. 16 (6129)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Expoziţie-eveniment

Piese arheologice din colecţiile Muzeului Bucovinei în expoziţia „Comorile României” de la Beijing

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

11 piese arheologice din colecţiile Muzeului Bucovinei se află între cele 445 de exponate care alcătuiesc expoziţia-eveniment de la Muzeul Naţional al Chinei din Beijing.

 

Expoziţia reprezintă primul eveniment de acest gen organizat în China în ultimii 66 de ani

Expoziţia, cu genericul „Comorile României”, care se va deschide pe data de 28 ianuarie a.c., constituie un proiect major în cadrul Programului de cooperare culturală dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Populare Chineze pe anii 2013-2016, program semnat la București în toamna anului 2013.

Expoziţia reprezintă primul eveniment de acest gen de o asemenea anvergură care reuneşte piese reprezentative de arheologie preistorică, clasică și medievală, precum și piese de artă medievală românească, organizat în China în ultimii 66 de ani.

 

Din cele 30 de piese propuse de Muzeul Bucovinei, organizatorii au selectat 11 piese arheologice

Aşa cum ne-a spus dr. Monica Dejan, şef serviciu Arheologie din cadrul Muzeului Bucovinei, din cele 30 de piese propuse pentru această expoziţie au fost selectate şi acceptate de organizatori (Muzeul Național de Istorie a României - MNIR și Muzeul Național de Artă al României - MNAR) 11 piese arheologice, preistorice şi medievale (vase ceramice, un sceptru din piatră, textile arheologice, bijuterii).

Este vorba, aşa cum a subliniat ea, de „piese reprezentative” pentru care s-au întocmit fişe cu toate datele de identificare, care se vor regăsi în catalogul expoziţiei.

Între cele 11 exponate de la Beijing, care provin din colecţiile Muzeului Bucovinei, se află un sceptru din piatră (piesă preistorică din sec. 15-12 î.Hr., descoperită la Iţcani/Suceava), câteva vase ceramice de import, de tradiţie bizantină (de la sfârşitul sec. al XV-lea, descoperite în săpăturile efectuate pe str. Dragoş Vodă din municipiul Suceava), o cahlă cu însemne heraldice - stema Moldovei (din sec. al XV-lea, descoperită la Baia), un vas liturgic/aghiasmatar (piesă medievală din sec. al XVI-lea), un ac de voal din aur în formă de porumbel (podoabă descoperită la Probota, care a fost expusă în Sala Tezaur a Muzeului de Istorie din Suceava), precum şi două textile arheologice, o cămaşă şi o bonetă (din sec. al XVI-lea, care provin tot de la Probota).

 

Expoziția reuneşte piese care provin din colecţiile păstrate în 30 de muzee din România

Expoziția „Comorile României” reuneşte piese care acoperă circa treizeci de milenii de evoluție umană și civilizație în spațiul românesc (din paleoliticul superior până la sfârșitul secolului al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea), care provin din colecţiile păstrate în 30 de muzee din România.

În expoziție sunt prezente obiecte de patrimoniu care reflectă atât bogăția culturală a tuturor regiunilor istorice românești, cât și moștenirea culturală a minorităților etnice care viețuiesc, de multe secole, alături de români (maghiari și germani).

Comisarii generali ai proiectului sunt dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, director general al MNIR, și Ileana Ruxandra Theodorescu, director general al MNAR.

Expoziția va fi deschisă la Beijing până la sfârşitul lunii martie a.c., urmând a fi apoi itinerată la Muzeul Provinciei Sichuan, din Chengdu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Piese arheologice din colecţiile Muzeului Bucovinei în expoziţia „Comorile României” de la Beijing.
 Vizualizări articol: 1178 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Piese arheologice din colecţiile Muzeului Bucovinei în expoziţia „Comorile României” de la Beijing5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Șnițel vienez (rețetă autentică austriacă) Nu prea seamănă, în versiunea sa adevărată, cu ceea ce suntem noi obișnuiți să numim șnițel. Cel vienez nu e cu carne de pui, nu are carnea din interior groasă ”ca să nu ne creadă zgârciți musafirii” și nu e îmbrăcat... Citeşte