„Ziua Culturii Române - sub semnul Poetului”, aşa s-a intitulat anul acesta omagierea scriitorului Mihai Eminescu la Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi”, sub patronajul „Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina”, acţiune desfăşurată la finele săptămânii trecute. Activitatea a fost deschisă de profesorul Iulian Halip, care le-a amintit tuturor invitaţilor de marcă, profesorilor, dar şi elevilor că la Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” s-a sărbătorit pentru prima dată în România ”Ziua Mihai Eminescu”.
Inspectorul şcolar de limba şi literatura română prof. Angela Sehlanec a reactualizat auditoriului motivaţia omagierii scriitorului, acesta fiind un reper important al culturii româneşti, care „a dat sens existenţei noastre”, iar personalitatea sa impozantă, prin opera pe care a lăsat-o, merită pomenită de noi toţi, precum „bisericile îşi pomenesc ctitorii”, pentru că Eminescu poate fi numit fără exagerare un „ctitor al culturii româneşti”.
Şi pentru că în conştiinţa fiecărui bun român Mihai Eminescu rămâne cel mai armonios poet al nostru, profesoara Luminiţa Lăzărescu a trimis auditoriul către lectura poeziei, care oferă în permanenţă plăceri de ordin estetic, alimentând toate gusturile. Astfel, aplecarea asupra operei oferă răgazul de a intra în contact cu sentimente dintre cele mai plăcute, în esenţă cu „frumosul, care dă sens vieţii”.
Următorul moment al activităţii a fost unul de excepţie, original, pentru că a presupus un dialog al comuniunii între invitaţi de marcă, profesorul Traian Rei şi profesoara Angela Sehlanec, şi elevi bine pregătiţi ai colegiului. Altfel spus, cei din urmă i-au provocat pe cei mai experimentaţi la o incursiune în opera şi personalitatea scriitorului, aducând în discuţie teme dintre cele mai interesante şi controversate, menite a-l descoperi pe scriitor în esenţa sa.
În continuare programul a fost completat de momente artistice realizate de elevi ai Şcolii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Rădăuţi, dar şi de elevi ai Colegiului Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi”. Elevii au recitat şi au cântat şi, ca un fapt inedit, au prezentat mărturii ale contemporanilor lui Eminescu despre profilul moral şi spiritual al scriitorului, comentate de scriitori actuali precum Mircea Cărtărescu şi Ioana Pârvulescu. Întregul program al manifestării s-a realizat datorită implicării membrilor Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina, dar şi a elevilor coordonaţi de profesorii de limba şi literatura română Sextilia Crăciun, Cristina Anfimov, Beatrice Halip şi Iulian Halip.