Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 15 ian 2016 - Anul XXI, nr. 11 (6124)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   12 imagini |   ø fişiere video

Ediţia a XXV-a

Scriitorii Nicolae Georgescu şi Virginia Blaga, laureaţii Festivalului literar „Mihai Eminescu”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Festivalul literar „Mihai Eminescu”, ediţia a XXV-a, şi-a desemnat ieri câştigătorii. Prof. dr. Nicolae Georgescu, istoric, critic literar, cercetător, eminescolog de marcă al României, a obţinut Premiul de excelenţă <Mihai Eminescu>, acordat de Societatea Scriitorilor Bucovineni, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Suceava, prin Centrul Cultural Bucovina, pentru cartea „Din misterele literaturii române. Ediţia princeps Eminescu”, publicată în anul 2015. Scriitoarea Virginia Blaga, care are origini bucovinene şi a studiat la Facultatea de Litere a universităţii sucevene, a obţinut Premiul special al festivalului, finanţat de Societatea Scriitorilor Bucovineni cu sprijinul financiar al Mănăstirii Voroneţ, pentru volumul „Intertextualitatea în opera lui Mihai Eminescu”, publicat în anul 2015. 

 

Singurul festival din ţară care premiază cartea de exegeză eminesciană

Laureaţii festivalului literar şi-au primit premiile ieri, la Mănăstirea Putna, după ce au fost depuse coroane omagiale de flori la bustul poetului Mihai Eminescu. În cursul dimineţii de ieri, câştigătorii Festivalului literar „Mihai Eminescu” din acest an, împreună cu mulţi alţi oameni de cultură din municipiul Suceava şi din ţară, au participat, în jurul orei 9:00, la un moment emoţionant prilejuit de depunerea de coroane de flori la bustul poetului Mihai Eminescu din municipiul Suceava. Coordonatoarea festivalului literar, poeta Carmen Veronica Steiciuc, managerul Teatrului Municipal „Matei Vişniec” Suceava, preşedinte al Societăţii Scriitorilor Bucovineni, a spus că şi ediţia din acest an „se conturează ca o frumoasă pagină de istorie literară”. “În anul 2015 au fost publicate şapte cărţi de exegeză eminesciană, trei dintre ele fiind lansate la Suceava, pe 13 ianuarie: Nicolae Georgescu (<Din misterele literaturii române. Ediţia princeps Eminescu>, Editura Bibliotheca, Târgovişte, 2015), Virginia Blaga (<Intertextualitatea în opera lui Mihai Eminescu>, Iași, Ed. Junimea, 2015), Christian Crăciun (<Ucronia eminesciană. Eseu despre timp și imagine în Memento mori>, Cluj-Napoca, Ed. Eikon, apărută în anul 2015). Festivalului literar <Mihai Eminescu> Suceava este singurul din ţară care premiază cartea de exegeză eminesciană şi prin asta se deosebeşte de celelalte festivaluri din ţară, care au loc, în luna ianuarie, pe teritoriul României, în Republica Moldova şi Ucraina”, a spus Carmen Veronica Steiciuc.

 

Coroane de flori la bustul lui Mihai Eminescu din municipiul Suceava

Reprezentanţi ai Prefecturii, ai Consiliului Judeţean Suceava, ai Primăriei Suceava, ai Centrului Cultural Bucovina, ai Societăţii Scriitorilor Bucovineni şi ai Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” au depus ieri coroane de flori la bustul lui Mihai Eminescu din municipiul Suceava. Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat că „mai mult ca oricând aici, la Suceava, trebuie să cinstim memoria lui Eminescu, pentru că el a iubit Bucovina, Suceava, Cetatea de Scaun a Sucevei, şi pentru că este poetul neamului românesc”. Primarul Lungu a promis că va face o solicitare către Direcţia de Cultură, pentru ca datele eronate care sunt trecute pe placa comemorativă de pe bustul lui Mihai Eminescu să fie modificate, „cu toate avizele necesare”. Momentele artistice au fost susţinute ieri, la bustul lui Mihai Eminescu din municipiul Suceava, de Adela Şulea, în vârstă de 7 ani, care a recitat poezia „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”, şi de Alexandra Dan, de la Şcoala Populară de Arte „Ion Irimescu” Suceava, care a cântat piesa „Eminescu” (Doina şi Ion Aldea Teodorovici).

 

Virginia Blaga: „Eminescu reprezintă un spirit al locului, pe care sucevenii îl simt mereu şi îl apreciază”

Eminescologul Nicolae Georgescu a spus că „Suceava este un pol al culturii româneşti şi e bine că ţine în cumpănă aceste sentimente: multă dragoste, dar şi adâncă raţiune în reconsiderarea problemei Eminescu (...) Am spus de mai multe ori că Eminescu rămâne al poporului. Nu este al statului, pentru ca statul s-a debarasat de el încontinuu, este sau nu este al naţiunii, pentru că naţiunea nu i-a încredinţat instituţiile necesare unui spirit literar naţional, rămâne însă al poporului”. Virginia Blaga a declarat că întoarcerea ei la Suceava, cu ocazia zilei lui Eminescu, „este o mare bucurie, dar, în acelaşi timp, ca absolventă a Facultăţii de Litere din Suceava pot să vă spun că Suceava este unul dintre puţinele locuri în care Eminescu nu este sărbătorit doar de ziua lui sau comemorat la data morţii, ci Eminescu reprezintă un spirit al locului, pe care sucevenii îl simt mereu şi îl apreciază”. Scriitorul Christian Crăciun, care şi-a lansat la Suceava cartea „Ucronia eminesciană. Eseu despre timp și imagine în Memento mori”, a susţinut ieri că „Eminescu reprezintă un model uman de rectitudine, de coloană vertebrală, de curiozitate absolută în a cunoaşte toate (...) şi mai ales un model de dragoste lucidă faţă de ţară. Şi din acest punct de vedere e bine să-l păstrăm pe Eminescu ca model, şi dumneavoastră, ca oameni care, aşa cum a dat Dumnezeu, respiraţi aerul pe care l-a respirat Eminescu, şi noi, cei care venim mai de departe, şi încercăm să-l înţelegem pe Eminescu, cu toţii să îl păstrăm totdeauna în minte ca peo stea polară”.

 

Popas la Călineşti Cuparencu şi Putna

Participanţii la Festivalul literar „Mihai Eminescu”, ediţia a XXV-a (13 – 14 ianuarie) s-au deplasat ieri, după momentul festiv de la bustul lui Mihai Eminescu din municipiul Suceava, la Călineşti Cuparencu, unde s-au oprit pentru câteva minute la mormântul poetului Ion Cozmei, după care s-au deplasat la Şcoala din Călineşti Cuparencu, pentru a asista la manifestările culturale dedicate poetului naţional Mihai Eminescu: recital-spectacol susţinut de elevi ai şcolilor din Călineşti Cuparencu, Şerbăuţi şi Şcoala Populară de Arte „Ion Irimescu” Suceava. La Călineşti Cuparencu s-a născut Gheorghe Eminovici, tatăl poetului Mihai Eminescu. Punctul culminant al evenimentului a fost la Mănăstirea Putna, unde, la fel ca în fiecare an, laureaţii  festivalului şi-au primit premiile pentru exegeză eminesciană pe 2015. Tot la Mănăstirea Putna a avut loc şi un microrecital susţinut de elevi ai Şcolii Gimnaziale Putna. Festivalul literar „Mihai Eminescu”, ediţia a XXV-a, a fost organizat de Consiliul Judeţean Suceava, prin Centrul Cultural Bucovina şi Societatea Scriitorilor Bucovineni, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România, Colegiul Tehnic „Petru Muşat” Suceava, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Primăria Gura Humorului, Centrul Cultural Gura Humorului, Primăria comunei Şerbăuţi, Mănăstirea Putna şi Primăria comunei Putna. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Scriitorii Nicolae Georgescu şi Virginia Blaga, laureaţii Festivalului literar „Mihai Eminescu”.
 Vizualizări articol: 2625 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Scriitorii Nicolae Georgescu şi Virginia Blaga, laureaţii Festivalului literar „Mihai Eminescu”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Caramelele bunicii De pe vremea când oaspeții erau primiți întotdeauna cu dulcețuri și bombonele de casă al căror gust rafinat nu-l puteai uita ușor, au rămas prin vechile caiete cu rețete ale bunicilor și instrucțiunile de preparare pentru astfel de dulci... Citeşte