Sute de suceveni au călătorit două ore în fascinanta muzică simfonică, alături de autori consacraţi: P.I. Ceaikovski, G. Donizetti, J. Strauss, L. Delibes, G. Puccini etc., într-un spectacol care le-a umplut sufletele de bucurie. Concertul pentru Anul Nou 2016, oferit cu generozitate de Filarmonica Botoşani şi invitaţii ei: dirijorul clujean Ioan Adrian Morar, care din anul 1995 este dirijor la Opera Naţională Română din Cluj-Napoca, soliştii Paula Iancic - soprană (studentă la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca), Tiberius Simu – tenor (absolvent al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, specializat în Artele spectacolului – Regie de teatru muzical) şi balerinii Nicoleta Sasu, Alexandra Scriminţ (balerine ale Operei Braşov) şi Adrian Scriminţ (balerin - solist al Operei Braşov), a fost pe gustul publicului, care a aplaudat la scenă deschisă, minute în şir, evoluţia artiştilor. Evenimentul a avut loc vineri, 8 ianuarie, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava.
Nume cunoscute ale scenei lirice româneşti
La debutul concertului, sucevenii au primit în dar „Poloneza” din opera „Evgheni Oneghin”, de P.I. Ceaikovski, în interpretarea Orchestrei simfonice a Filarmonicii Botoşani, sub bagheta dirijorului Ioan Adrian Morar, o prezenţă activă pe scenele lirice şi pe cele simfonice româneşti. A urmat în program compozitorul Ch. Gounod - Je veux vivre - aria Julietei din opera „Romeo şi Julieta”, interpretată de tânăra soprană Paula Iancic, o prezenţă agreabilă, cu o voce extraordinară, o tânără talentată ambiţioasă, care continuă să studieze pentru că iubeşte opera. Chiar de la prima apariţie pe scena suceveană publicul a îndrăgit-o şi a aplaudat-o după fiecare interpretare. Tenorul invitat de Filarmonica Botoşani pentru a evolua pe scena suceveană a fost Tiberius Simu, un artist care în 2005 a câştigat o bursă de doi ani la Academia del Teatro alla Scala din Milano, continuându-şi studiile sub îndrumarea unor artişti de marcă ai scenei lirice mondiale. În aplauzele melomanilor suceveni, Tiberius Simu a interpretat, pentru început, Una furtiva lagrima - aria lui Nemorino din opera „Elixirul dragostei” de G. Donizetti. Concertul a continuat cu J. Strauss - Polca „Tritsch-Tratsch”, la care pe scenă şi-au făcut apariţia cei trei balerini braşoveni.
Artiştii s-au încadrat foarte bine în tematica spectacolului, interpretând, pe parcursul celor două ore de concert, mai multe roluri, schimbând mai multe costume, în funcţie de fragmentul muzical (C. Gardel - Tangoul din filmul „Parfum de femeie”, L. Delibes - Les filles de Cadix, bolero, Espagna Cani - purtând costume tradiţionale spaniole), în prima parte a spectacolului, pentru ca, în partea a doua, balerinii să facă roluri interesante pe muzica compozitorului Jz. Strauss - Polca „Inimă de femeie” sau chiar momente speciale, amuzante, precum „Lebăda” (Moartea lebedei) de C. Saint-Saens, la care balerinul Adrian Scriminţ a făcut un rol de travesti. Publicul i-a plăcut pe artişti şi i-a răsplătit cu aplauze.
Aplauze pentru pleiada de artişti care au evoluat pe scena suceveană
Soprana Paula Iancic şi tenorul Tiberius Simu au cântat şi împreună, pe compoziţia lui J. Strauss - Duetul „Şampania” din opereta „Liliacul”, ciocnind în timpul interpretării câte un pahar cu şampanie, dar şi în Canzonetta „O, sole mio!” de Ed. Di Capua, moment de excepţie din concert, artiştii fiind ovaţionaţi de public. După ce Tiberius Simu a interpretat, cu mare sensibilitate, spre finalul concertului, piesa „What a wonderful world” de B. Thiele & G.D. Weiss, a urmat un alt duet aplaudat şi apreciat de public, „Lippen schweigen” (Viola cântă), duet din opereta „Văduva veselă” de Fr. Lehar, artiştii interpretând această piesă în limba română.
Nu a lipsit din programul concertului nici compozitorul Fr. Loewe – I could have danced all night - aria Elizei din „My Fair Lady”, rol interpretat de Paula Iancic, sau On the street - aria lui Freddie din „My Fair Lady”, interpretat de Tiberius Simu. O încântare pentru suflet a fost şi interpretarea ariei din opereta „Valurile Dunării”, de George Grigoriu, de tânăra soprană Paula Iancic, de care se va auzi din ce în ce mai mult în anii următori, pentru că este deja o apariţie evidenţiată pe scena lirică din ţară. Concertul s-a încheiat, triumfal, cu „Marșul Radetzki” de Johann Strauss, la care a fost invitat şi publicul să se alăture, prin bătăi din palme, când mai lente, când furtunoase, momentul fiind unul deosebit.
În aplauzele sucevenilor ridicaţi în picioare, balerinii şi soliştii au revenit pe scenă pentru a-şi primi binemeritatele mulţumiri, care se îndreaptă spre întreaga pleiadă de artişti care au făcut posibil Concertul pentru Anul Nou 2016 pe scena suceveană.