Asociaţia “Fălticeni Cultural” a organizat marţi, 22 decembrie, în Sala “Aurel Băeşu” din cadrul Muzeului de Artă “Ion Irimescu”, spectacolul “In Memoriam Eroilor Revoluţiei Române şi martirilor din închisorile comuniste”. Primul moment l-a constituit aprinderea candelelor în memoria celor ucişi în revoluţia anticomunistă din 1989, urmată de vernisajul expoziţiei “Revoluţia română în imagini”, în care au fost prezentate fotografii realizate în perioada 19-24 decembrie 1989.
Spectacolul în memoria celor 1.104 tineri morţi în decembrie 1989 şi a martirilor sacrificaţi de dictatura din România în închisorile comuniste a început cu un recviem închinat eroilor din evenimentele din decembrie ’89, adus de o parte din membrii trupei de teatru “Birlic”.
Programul evenimentului a continuat cu un spectacol de muzică şi poezie din lirica semnată de actorul Dorel Vişan şi Mihai Eminescu, susţinut de o serie de invitaţi, printre care s-au numărat Vlad Calimandriuc, Ionel Sebastian, Mateiana Anichiforesei, Alexandra Conţu, Paul Tihan, Cătălin Atomi.
Dorel Vişan scrie Psalmi începând de la 151, ca o continuare a celor 150 ai lui David, din Vechiul Testament. În lectura preotului Liviu Mihăilă, “Psalmii” lui Dorel Vişan implică o atitudine “care e departe de a fi una de resemnare, poetul renunţând la convenţionalismul pe care temele din această categorie îl pot conţine. Psalmii aduc la lumină murmurul amar al deşertăciunii, hohotul, întrebarea retorică, dar şi visul, speranţa, umbra, penitenţa. Ultima, dar nu cea de pe urmă, fiind Apocalipsa, care înseamnă după cum ştim prea bine revelaţie”.
Colinde, cântece protestatare ale lui Valeriu Sterian şi melodii dedicate iernii
Cunoscută pentru recitalurile de la festivalurile de folk găzduite de urbea de pe Şomuz, Ştefania Iacob a fost şi la acest spectacol alături de fălticeneni împreună cu poetul Sorin Poclitaru. Cu o voce inconfundabilă, Ştefania şi-a început recitalul cu două piese ale Tatianei Stepa, pe versurile lui Adrian Păunescu, în memoria eroilor Revoluţiei: „Rămas bun băiatul meu” şi „Ochii albaştri ai lui Dumnezeu”.A urmat compoziţia proprie „Mi-e dor”, pe versurile lui Sorin Poclitaru, şi un recital de colinde, prima piesă interpretată fiind „Vin colindătorii” a lui Tudor Gheorghe. Spectacolul oferit de Ştefania Iacob a fost presărat cu un recital de poezie a lui Sorin Poclitaru, care a dezvăluit publicului faţa sensibilă a poetului, din poeziile sale lipsind umorul cu care şi-a obişnuit publicul fălticenean.
Concertul de colinde început de Ştefania a fost continuat de grupul „Mugur de cântec”, condus de Dana Bobuţanu.
Un recital de excepţie a avut Puiu Creţu, venit de la Bucureşti în „oraşul care i-a devenit a doua casă” pentru a fi „alături de oameni deosebiţi”. Alături de Liviu Ciulei a cântat cele mai cunoscute cântece protestatare ale lui Vali Sterian din perioada 1989-1990, dar şi alte cântece patriotice cântate în Cenaclul „Flacăra” sau melodii proprii dedicate iernii. La finalul spectacolului folkiştii au ridicat sala în picioare cu melodia “Tânăr şi liber”.
Preotul Liviu Mihăilă, preşedintele Asociaţiei „Fălticeni Cultural”, a spus: „Am început spectacolul <In Memoriam Eroilor Revoluţiei Române şi martirilor din închisorile comuniste> cu un recviem. La finalul acestui spectacol, aceste lumânări aduse de tineri le vom aşeza pe treptele Muzeului de Artă <Ion Irimescu> pentru a arde toată noaptea. Este o noapte sfântă pentru noi, pentru că, dacă nu era acel 22 decembrie, nu ştiu dacă astăzi puteam cânta colinde. Este un program încărcat, foarte frumos, cu invitaţi din Fălticeni, dar şi de la Dorohoi, Botoşani, Gura Humorului şi mai ales de la Bucureşti.Datorianoastră este să-i pomenim atât pe eroii Revoluţiei din decembrie 1989, cât şi pe sfinţii martiri din închisorile comuniste”.
A urmat un moment emoţionant, tineri şi nu numai punând pe treptele Muzeului „Ion Irimescu” zecile de candele pentru a arde toată noaptea în memoria celor căzuţi în seara zilei de 22 decembrie 1989.
De asemenea, s-a profitat de prilej pentru a se lansa Calendarul Cultural Fălticenean, editat de Asociaţia “Fălticeni Cultural” şi care conţine repere şi date despre personalităţi publice locale contemporane.