Expoziţia cu cele mai bune lucrări ale celei de-a XII-a ediţii a Salonului Internaţional de Artă Fotografică „Bucovina - Mileniul III” a fost deschisă miercuri, 23 decembrie, la Centrul pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene din municipiul Suceava. Evenimentul este organizat sub egida Consiliului Judeţean Suceava de Muzeul Bucovinei şi Centrul Cultural Bucovina, sub patronajul Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică (FIAP) și al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România (AAFR). Graficianul Ovidiu Ambrozie Bortă - BOA, directorul Salonului Internaţional de Artă Fotografică „Bucovina - Mileniul III” şi continuatorul proiectului lui Mihai Ungureanu, ne-a spus că anul acesta au participat 545 de artiști, din 50 de țări ale lumii, care au trimis 3.541 de lucrări de artă fotografică la secţiunile Open şi Jurnalism.
Ovidiu Ambrozie Bortă - BOA a spus că un sprijin deosebit a avut în organizarea salonului, şi în acest an, din partea artistului fotograf Csaba Balasi, președintele juriului (România). La Open au fost acceptaţi 26 de autori, medalia de aur FIAP fiind câştigată de Daniel Ravagnati, din Argentina, iar aurul acordat de AAFR a ajuns la Saha Prosanta Kumar, India. Medalii de argint au obţinut la această secţiune Pranab Basak şi Prosenjit Lodh, din India, iar bronz – Alrabeai Nasser, din Emiratele Arabe, şi Hankel Martin, din Germania. La secţiunea Jurnalism, medalia de aur FIAP a fost obţinută de Loke Wolfang, din Germania, iar medalia de aur din partea AAFR – Mohammed Mahmood, din Bahrain. La aceeaşi secţiune au câştigat medalii de argint acelaşi Mohammed Mahmood, dar şi Dipanjkar Grosh, din India, iar bronz au obţinut Elgin Keith, din Marea Britanie, şi Csakany Lorant. La fiecare secţiune s-au acordat mai multe menţiuni, care au fost obţinute de autori din Bahrain, India, Italia, Azerbaidjan, Serbia, Rusia, Iran, Slovenia, Germania, Polonia.
Secţiunea Jurnalism a adus un dinamism deosebit acestei ediţii
Directorul Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava,artistul fotograf sucevean Victor T. Rusu, care a fost membru în juriul internaţional al salonului, a spus că a fost primul an în care jurizarea s-a făcut online, „fiecare membru al juriului notând de-acasă”. „La secţiunea Open, participanţii au putut să trimită orice fotografie, însă la Jurnalism, fotografii au surprins evenimente, stări din toată lumea. Această secţiune a adus un dinamism deosebit acestei ediţii. A existat dificultate în jurizare, pentru că au fost foarte multe lucrări, peste 3.500 de fotografii. Salonul este foarte greu de derulat, pentru că se desfăşoară din primăvară până în iarnă. Muzeul Bucovinei se ocupă de partea tehnică. Muzeul editează şi catalogul”, a spus Victor T. Rusu.
Prezent la eveniment, directorul Muzeul Bucovinei, Emil Ursu, a promis că anul viitor expoziţia cu cele mai bune lucrări ale Salonului Internaţional de Artă Fotografică „Bucovina - Mileniul III” va fi vernisată la Muzeul de Istorie. „Vă asigurăm că vom finanţa în continuare evenimentul. Salonul de la Suceava, din câte ştiu, este cel mai apreciat din Moldova. Dorinţa noastră este să creştem valoarea Salonului Internaţional de Artă Fotografică <Bucovina - Mileniul III>”, a completat Emil Ursu.