Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 20 nov 2015 - Anul XX, nr. 271 (6083)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9767 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7456 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

In Memoriam

Numele guvernatorilor Bucovinei, ale căpitanilor districtuali şi ale unor oameni de seamă din Gura Humorului, imortalizate pe plăci comemorative

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Primăria oraşului Gura Humorului, care organizează săptămâna viitoare, împreună cu Primăria comunei Mănăstirea Humorului, o suită de manifestări pentru a marca împlinirea a 525 de ani, respectiv 600 de ani, de la prima atestare documentară a localităţilor, va imortaliza pe două plăci comemorative numele unor personalităţi din spaţiul bucovinean.

Este vorba de numele guvernatorilor Bucovinei, ale căpitanilor districtuali şi ale unor oameni de seamă din oraşul Gura Humorului, nume care au fost gravate cu laser pe două plăci amplasate pe stâlpii de la intrare în Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina.

Dacă numele guvernatorilor Bucovinei şi cele ale căpitanilor districtuali (31 la număr, de la Generalul von Spleny, primul guvernator al Bucovinei, la Rudolf Meran şi Joseph Etzdorf) ne aduc aminte de istoria provinciei/ducatului Bucovina, cele 29 de nume ale oamenilor de seamă ai oraşului constituie o reverenţă făcută unor personalităţi humorene, oameni care s-au remarcat în domenii diverse de activitate. Lista acestora, care se deschide cu numele istoricului Teodor Balan (1885-1972), îi readuce în atenţie pe compozitorul Wilhelm Dumka (1912-1977), pe artiştii plastici Dimitrie Gavrilean (1942-2012), George Gavrilean (1951-2000), Viorel Grigoraş (1948-2014) şi Corneliu Tincu (1940-2011), pe acad. Juran M. Joseph (1904-2008) şi regizorul de la Hollywood Juran Nathan (1907-2002), dar şi pe prima stewardesă din România, Elena Viorica Huţanu (1923-2014).

Alte nume gravate pe această placă sunt cel al prozatoarei Olga Kobyleanska (1863-1942), al istoricului literar Constantin Loghin (1891-1961), al chirurgului pediatru şi profesorului emerit Medad Schiller (n. 1933), dar şi numele muzeografului Constantin Scorţaru (1905-1976), fondatorul muzeului din Gura Humorului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Numele guvernatorilor Bucovinei, ale căpitanilor districtuali şi ale unor oameni de seamă din Gura Humorului, imortalizate pe plăci comemorative.
 Vizualizări articol: 1049 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Numele guvernatorilor Bucovinei, ale căpitanilor districtuali şi ale unor oameni de seamă din Gura Humorului, imortalizate pe plăci comemorative5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Cornulețe cu nuci (de post) Aceste cornulețe fragede și delicioase reprezintă unul dintre cele mai rapide și ușor de pregătit dulciuri de post. Sunt mai chiar mai gustoase pe măsură ce se ”învechesc”, adică după 3-4 zile de la preparare. Asta, dacă vă rabdă... Citeşte