Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 20 nov 2015 - Anul XX, nr. 271 (6083)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9767 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7456 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Arte vizuale

Jurnalul galeriilor sucevene

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Galeriile de artă şi spaţiile alocate expoziţiilor temporare din oraşele judeţului Suceava prezintă, în luna noiembrie, câteva expoziţii care conturează activitatea artistică din arealul bucovinean.

 

„Taina din fereastră”, la Galeria de artă „Ion Irimescu” din municipiul Suceava

Galeria de artă „Ion Irimescu” din municipiul Suceava etalează, de la sfârşitul primei săptămâni a lunii lui Brumar, expoziţia „Taina din fereastră” a pictorului Aurel Stanciu, membru al Uniunii Artiştilor Plastici - Filiala Bacău.

Fereastra, metafora personală a lui Aurel Stanciu (artist care, în anul 1970, a întemeiat împreună cu Ştefan Pristavu, Mihai Butnaru şi Mihai Semenov grupul „Penelul alb”), având ca floare heraldică muşcata, desparte prin ochiuri translucide de sticlă trecutul de prezent, intimitatea de public, şi asigură totodată, întredeschisă fiind, o punte de trecere a privirii între două lumi, cea a interiorului şi cea din afară.

„Rama ferestrei - aşa cum remarcă Aurel Strochi - este ea însăşi o istorie apocrifă, cu elemente dintre cele mai neaşteptate: pilonii unui pod de lemn, pereţi de peşteră, diptic, triptic, poliptic, gratii, arc de triumf, ancadrament monastic, poartă, fantă (pentru o poveste încă nespusă, dar posibilă), ramă de tablou, sau ramă pentru un fals tablou, natura fiind tabloul iluzoriu (ca la Magritte – de exemplu), negare prin obturare cu o scândură (ca la vremuri de ciumă sau pentru a se indica o casă „bântuită”), cruce sau arbore al vieţii”.

 

Expoziţia Taberelor de pictură Călineşti 2014 - Suceviţa 2015

Galeria de la etajul Muzeului de Ştiinţele Naturii Suceava aduce în atenţia publiculuilucrările realizate în taberele de pictură Călineşti 2014 - Suceviţa 2015, acţiuni circumscrise unui proiect organizat de Consiliul Judeţean Suceava şi Muzeul Bucovinei, în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici din România - Filiala Suceava.

Lucrările, remarcabile prin stilul personal al fiecărui participant, de o mare diversitate stilistică şi conceptuală, sunt semnate de artiştii plastici Ion Grigore, Cela Neamțu, Costin Neamțu (UAP Bucureşti), Carmen Poenaru, Silvia Tiperciuc, Vasile Crăiță Mândră, Ion Mihalache (UAP Bacău), Eugen Mircea, Ofelia Huțul, Mariea Boz, Sorin Otînjac, Constantin Tudor (UAP Iaşi), Dumitru Bostan, Ștefan Potop (UAP Neamţ), Victor Hreniuc (UAP Botoşani), Puşa Pîslaru, Camelia Rusu Sadovei, Dumitru Rusu, Gabrel Baban, Mircea Dăneasă, Anghel Vasile Siminiuc, Iulian Asimionesei, Anton Costîn, Viorica Moruz, Georgeta Gheorghiu şi Mihai Pânzaru Pim (UAP Suceava).

„Privind lucrările expuse - remarcă artista plastică Lucia Puşcaşu - ne întoarcem la copilărie, la satul natal, la biserică, la anotimpurile naturii, dar şi la anotimpurile vieţii noastre”.

 

Expoziţia de pictură „TAG - Reverenţă”, la Galeria Universităţii „Ştefan cel Mare”

Galeria de artă a Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava etalează expoziţia de pictură cu genericul „TAG - Reverenţă”, a artistului plastic sucevean Leonard Adrian Melisch.

Organizată de Asociaţia de Artă „Nicolae Tonitza” (TAG - Tonitza Art Group), expoziţia personală a pictorului sucevean etalează 37 de lucrări în ulei, realizate în intervalul 2012-2015.

Leonard Adrian Melisch, un pictor autodidact, adept al ordinii universale, stăpâneşte compoziţia şi cromatica lucrărilor pe care le punctează cu „accente vivace”.

Cu predilecţie pentru culorile calde, „mai dezinvolt în lucrările abstracte, în care culorile sunt mult mai îndrăzneţe şi mai vii”, Leonard Adrian Melisch este preocupat în aceeaşi măsură de peisaj, de arhitectura tradiţională bucovineană, dar şi de natura statică sau de compoziţia abstractă.

Expoziţia lui Leonard Adrian Melisch poate fi vizitată până pe data de 28 noiembrie.

 

„Universuri mistice”, la Centrul pentru Susţinerea Tradițiilor Bucovinene

La Centrul pentru Susţinerea Tradițiilor Bucovinene poate fi vizionată expoziţia „Universuri mistice”, care prezintă publicului lucrările de grafică ale artiştilor plastici suceveni Andreea Alexandra Stela Juduc și Mihai Varzari.

Expoziţia etalează un număr total de 30 de lucrări, 15 dintre ele executate în tuş şi acuarelă de Andreea Alexandra Stela Juduc (lucrări care readuc în prim plan povestea personajului Lady V - Violin Woman, care îmbină misterul universului cu frumuseţea umană, acompaniate de note muzicale profunde) şi tot atâtea lucrări realizate în creion pe carton semnate de Mihai Varzari (care vizează  o temă centrată în jurul unor personaje care apar succesiv și constant, aparent fără o legătură logică acțională, în care privitorul poate întrezări episoade ale unor povești care îmbină misticul cu fantasticul).

 

Expoziţia de pictură „Anotimpuri”, a Grupului artistic independent „Domino”

Sala de artă „Corneliu Tincu” a Muzeului Obiceiurilor Populare din Bucovina din Gura Humorului prezintă expoziţia de pictură cu genericul „Anotimpuri” a Grupului artistic independent „Domino”.

Expoziţia, care încheie proiectul cu acelaşi nume, prin care Grupul artistic independent „Domino” şi-a propus să reabiliteze pictura în plein air şi trăirea momentelor de emoţie artistică autentică, etalează o selecţie din lucrările realizate în cele 24 de ateliere de weekend, organizate în mai multe zone de pe teritoriul judeţului (Dărmăneşti, Cacica, Păltinoasa, Vârfu Dealului, Gura Humorului, Moara, Mitoc, Feteşti, Ilişeşti, Şcheia, Lisaura, Suceava).

Alături de membrii fondatori ai Grupului „Domino” (Tiberiu Cosovan, Iosif Csukat, Iulian Dziubinski, Gheorghe Ropciuc) expun şi doi invitaţi ai acestora, artiştii plastici Radu Bercea şi Mircea Dăneasă.

Expoziţia este prezentată în întâmpinarea momentului inaugural al monumentului lui Ştefan cel Mare, din piaţa Catedralei „Naşterea Maicii Domnului” din Gura Humorului, monument realizat de sculptorul Mircea Dăneasă, care va fi dezvelit pe data de 28 noiembrie, când se vor marca 525 de ani de la atestarea documentară a localităţii şi va fi sărbătorită Ziua Bucovinei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Jurnalul galeriilor sucevene.
 Vizualizări articol: 1086 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Jurnalul galeriilor sucevene5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Cornulețe cu nuci (de post) Aceste cornulețe fragede și delicioase reprezintă unul dintre cele mai rapide și ușor de pregătit dulciuri de post. Sunt mai chiar mai gustoase pe măsură ce se ”învechesc”, adică după 3-4 zile de la preparare. Asta, dacă vă rabdă... Citeşte