Consiliul Judeţean Suceava, Centrul Cultural Bucovina, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” şi Monitorul de Suceava au organizat şi au sărbătorit în acest an, pentru prima oară în istorie, Ziua Scrisului Bucovinean.
Un prilej pentru a recrea atmosfera de la cumpăna veacurilor XIX-XX printr-un „buchet” de cântece vechi
Evenimentul, pus în scenă de scriitorul Ion Drăguşanul ca „un pretext pentru a pune faţă în faţă personaje exemplare ale culturii bucovinene” („pe de o parte nume ca T. Robeanu, Vasile Gherasim şi Mircea Streinul, iar pe de altă parte exponenţi ai culturii de astăzi care nu sunt cu nimic mai prejos decât antecesorii lor”), a constituit totodată un prilej pentru a recrea muzical atmosfera de la cumpăna veacurilor XIX-XX printr-un „buchet” de cântece vechi culese de Alexandru Voievidca.
De fapt cu această intrare în atmosfera anilor în care a trăit T. Robeanu (pseudonimul literar al doctorului în drept şi istoricului George Popovici, care a fost secretar - în anii studenţiei la Cernăuţi - şi mai apoi preşedinte al „Junimii”, iar mai târziu om politic de anvergură, deputat în Dieta Bucovinei) a început manifestarea.
Protagonişti: muzicianul Răzvan Mitoceanu (vioară) şi tânăra interpretă Angelica Flutur, care au prezentat, în trei secvenţe, un grupaj de 21 de cântece de odinioară, de la „Hora bătrânească” a lui Grigore Vindereu, la „Bulgăraş de gheaţă rece” a lăutarilor Niculai Ienciu şi Gheorghe Chiciu (dar şi „Rusasca” şi „Alivanca” lui Nicolai Bogatu, „Vicovanca” lui Alexandru V. Bujdei sau „Hora Storojineţului”, aşa cum o cânta Petre Dolinschi).
Diplome şi premii pentru trei mânuitori ai condeiului şi pentru doi recuperatori ai memoriei muzicale din Bucovina
Trei secvenţe muzicale care au punctat momentele unui eveniment în care s-au prezentat două cărţi („La Suceava în cetate”, de T. Robeanu - carte prin care se recuperează opera lirică a istoricului şi doctorului în drept George Popovici, şi „Jurnal contemporan / Fluxul memoriei”, de Ioan Pînzar) şi o revistă (nr. 4/2015 de la Revista Bucovinei) şi s-au înmânat, de către managerul Centrului Cultural Bucovina, ec. Viorel Varvaroi, câteva diplome şi premii.
Aşadar, prima carte dedicată scrierilor lui T. Robeanu după 110 ani de la trecerea lui în eternitate (carte care conţine şi textul „O lacrimă pentru George Popovici” publicat de N. Iorga la data de 25 iulie 1905 în gazeta „Semănătorul”) şi o carte în care autorul, Ioan Pînzar, circumscrie istoria recentă într-un pamflet publicistic (din anii copilăriei sale „când s-a stins din viaţă tovarăşul Iosif Vissarionovici Stalin”, până în anul 2014, când a murit „tovarăşul Emil Bobu”).
Diplomele şi premiile, personalizate cu portrete din seria „Vrednici de Bucovina” realizată de artistul plastic Radu Bercea, au răsplătit trei mânuitori ai condeiului şi doi recuperatori ai memoriei muzicale din Bucovina. Este vorba de scriitorii (poeţi, publicişti, jurnalişti) Ion Paranici (Diploma şi Premiul „T. Robeanu”), Constantin Hrehor (Diploma şi Premiul „Mircea Streinul”) şi Liviu Dorin Clement (Diploma şi Premiul „Vasile Gherasim”) şi de muzicienii Răzvan Mitoceanu (Diploma şi Premiul „Nicolae Picu”) şi Petru Oloieru (Diploma şi Premiul „Grigore Vindereu”).
„O idee splendidă - aşa cum a spus la final Ion Paranici, mulţumindu-i lui Ion Drăguşanul, iniţiatorul evenimentului - care va face carieră în spaţiul bucovinean, care este populat cu foarte multe valori”.