Ministerul Culturii, Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial şi Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” a organizat luni, 9 noiembrie a.c., la Bucureşti, Gala „Tezaure Umane Vii”, manifestare care a încununat, sub auspiciile UNESCO, creaţia populară românească în cadrul programului omonim derulat în perioada 2014 - 2015.
Manifestarea a avut ca scop recunoaşterea şi promovarea creatorilor şi păstrătorilor tradiţiei româneşti prin acordarea titlului onorific „Tezaur uman viu”, iar printre cei 11 români care au primit acum acest titlu s-au aflat şi sucevenii Vasile Ungureanu şi Traian Davidean.
Vasile Ungureanu, din comuna Mălini, este rapsod popular, virtuoz al fluierului mare păstoresc, care conservă un repertoriu foarte valoros de melodii rituale pastorale, precum şi melodii de joc reprezentative pentru zona Fălticeni şi pentru nordul Moldovei. Este un strălucit povestitor înzestrat cu umor şi un ascuţit simţ de observaţie.
La rândul său, Traian Davidean, în vârstă de 91 ani, din Frătăuţii Noi, este un vestit meşter popular cojocar, care duce mai departe meşteşugul pe care l-a deprins de la vârsta de cincisprezece ani.
A lăsat în urmă mai mulţi ucenici, pe care i-a învăţat să croiască şi să coase bundiţe, cheptare, cojoace şi alte obiecte vestimentare.
Partea a doua a manifestării a constat într-o ceremonie impresionantă, care a avut loc la Palatul Cotroceni, sub înaltul patronaj al preşedintelui României, Klaus Iohannis, care a acordat personal medalia „Meritul cultural” pentru 37 de români care şi-au dedicat viaţa păstrării şi transmiterii elementelor de patrimoniu cultural imaterial - tradiţii, obiceiuri şi meşteşuguri care dau vigoare şi originalitate creaţiei populare.
Printre aceştia au primit înalta distincţie şi Felicia Cuciurean, din Bilca, şi Dorin Cocîrţă, din Fundu Moldovei, cărora le-a fost înmânată diploma care le conferă titlul de „Tezaur uman viu” din anul 2013.
În urma documentaţiei întocmite de Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Creaţiei Tradiţionale din cadrul Centrului Cultural Bucovina în perioada 2013 - 2015 au obţinut titlul de „Tezaur uman viu” un număr de patru păstrători şi promotori ai tradiţiilor sucevene.
Pentru următorii ani, Centrul Cultural Bucovina va evalua şi va propune alte dosare de candidatură pentru acordarea acestui titlu onorific.