Spectacolul „Antisocial”, produs de Teatrul Naţional „Radu Stanca“ şi Departamentul de Artă Teatrală al Universităţii „Lucian Blaga“ din Sibiu, spectacol prezentat în turneul „Manifest pentru Dialog”, susținut de platforma Scena9 - un hotpost cultural al BRD, programat pentru astăzi, la ora 19.00, în Sala Dom Polski din municipiul Suceava, va avea loc la ora 19:30, în Sala Mică a Casei de Cultură a Sindicatelor.
Spectacolul, inspirat dintr-un caz real petrecut la Cluj-Napoca, în primăvara anului 2015, este semnat de Bogdan Georgescu şi redă din triplă perspectivă (elevi, părinți, profesori) debusolarea și tensiunea din învățământul românesc al ultimilor ani.
Actorii din distribuție, masteranzi ai Departamentului de Artă Teatrală al Universității „Lucian Blaga“ din Sibiu, sunt: Cristina Blaga, Paul Bondane, Anton Balint, Călin Mihail Roajdă, Alexandra Șerban, Cristian Timbuș și Maria Tomoiagă. Managerul proiectului este Luminița Puiuleț, iar echipa este completată de asistentul de regie Vlad Bacalu și de consultatul artistic Claudia Domnicar. Dezbaterile de după spectacol vor fi moderate de Vlad Tăușance.
Turneul „Manifest pentru Dialog” își propune să aducă în sălile de teatru, în fiecare dintre cele 21 de orașe în care producția se va opri în săptămânile următoare, elevi, părinți și profesori, să declanșeze și să susțină o dezbatere vie între aceștia.
Bogdan Georgescu dezvoltă, prin proiectele sale din ultimii zece ani, o metodă proprie de teatru, pe care o numește Artă Activă. A participat ca artist sau trainer la numeroase festivaluri internaționale, conferințe și workshopuri în Statele Unite ale Americii, Serbia, Republica Moldova, Slovenia, Germania, Cehia, Franța, Spania, Marea Britanie și România. Se definește ca artist și observaţionist. Printre premiile obținute de Bogdan Georgescu se numără: Premiul Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru, secția română (2010), Premiul Ambasadei Irlandei pentru cel mai bun dramaturg (2011), Cel mai bun spectacol la Festivalul European la Spectacolului de Teatru, Timișoara (2012), sau premiul Cel Mai Bun Tânăr Artist la Kontakt Festival, Torun, Polonia (2012).
„Avem o șansă importantă în acest moment - spune Bogdan Georgescu - să punem în discuție educația bazată pe autoritate, în care tinerii sunt tratați cu condescendență. Vrem să dovedim că teatrul poate crea un spațiu în care toată lumea învață de la toată lumea, un spațiu de dezbateri în care toată lumea are drepturi egale: părinți, elevi sau profesori“.