Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 9 nov 2015 - Anul XX, nr. 261 (6073)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9767 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7456 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Filatelie

Emisiunea de mărci poştale „Vânătoarea pe domenii regale”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Continuând amplul proiect de promovare a patrimoniului cinegetic şi a interpretărilor sale artistice, Romfilatelia a introdus recent în circulaţie emisiunea de mărci poştale „Vânătoarea pe domenii regale”.

 

Vânătoarea - o pasiune regală şi un privilegiu al aristocraţiei

Vânătoarea a devenit o pasiune regală încă din timpuri străvechi, constituind totodată un privilegiu al aristocraţiei. Ea avea o funcţie simbolică asociată figurii suveranului care era socotit un personaj aproape divin, învăluit de o aură mitică, religioasă.

Istoria recentă a României consemnează prin ctitoria Regelui Carol I complexul domeniului regal Peleş, care, prin construirea Castelului Foişor, destinat iniţial vânătorilor regale, a adus un omagiu vânătorii şi acestei îndeletniciri milenare.
Vânătorile regale aveau loc în prezenţa invitaţilor străini, membri ai caselor regale ale Europei, iar invitaţia la vânătoare era considerată un semn de înaltă preţuire a regelui.

Pe lângă aceştia, la partidele de vânătoare participau şi membri ai familiilor reprezentative ale aristocraţiei româneşti.

Castelele Peleş şi Foişor, păstrătoarele unor simboluri care omagiază vânătoarea

Castelele Peleş şi Foişor sunt păstrătoarele unor simboluri care omagiază această pasiune prin decoraţia unor piese de mobilier, vitralii, basoreliefuri înfăţişând animale, vânători, trofee ale animalelor vânate de membrii familiei regale, embleme cinegetice sau colecţia de arme vechi de vânătoare.

Sala armelor de vânătoare ocupă un spaţiu important în cadrul proiectului arhitectonic al castelului. Decorată în stilul Altdeutsch, sala păstrează arme de vânătoare din secolele XVII-XIX, colecţionate de rege.

Impresionante rămân tapiseriile flamande ce surprind momente cruciale ale vânătorii, intitulate ”Vânătoare de mistreţi” şi ”Vânătoare cu şoimi”, sau replici ale celor două tablouri flamande, celebre, cu tematică cinegetică.

Timbrele emisiunii ilustrează vitraliile create la sfârşitul secolului al XIX-lea

Timbrele emisiunii ilustrează vitraliile castelului, create la sfârşitul secolului al XIX-lea, care reproduc animale sau scene de vânătoare precum momentul culminant al vânătorii de cerbi, iepuri, mistreţi şi urşi.

Cele patru timbre, având valorile nominale de 2,00 lei, 3,30 lei, 4,30 lei şi 14,50 lei, ilustrează vitralii din castelul Peleş, create la sfârşitul secolului al XIX-lea, în atelierele Zettler (Munchen).
Un set de două plicuri „prima zi” completează emisiunea filatelică, aceasta fiind machetată în coală de 20 de timbre, bloc de 4 timbre şi minicoală de 4 timbre cu manşetă ilustrată + 2 viniete.
Albumul filatelic, produsul special al emisiunii, este realizat într-un tiraj limitat de 245 de exemplare şi este echipat cu blocul emisiunii şi setul de două plicuri ”prima zi”, având ştampila aplicată în clar în folio aur.

Elementele emisiunii filatelice pot fi achiziţionare din magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Emisiunea de mărci poştale „Vânătoarea pe domenii regale”.
 Vizualizări articol: 1017 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Emisiunea de mărci poştale „Vânătoarea pe domenii regale”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Lapte de cioară Dacă vă amintiţi din copilărie de un desert pufos ca fulgul de porumbel, cremos, vanilat şi uşor numit ”lapte de pasăre”, ei bine, aceasta este varianta ”hard”, cu alcool şi multă cacao amăruie. Probabil că denumirea dată de... Citeşte