Patru păstrători şi promotori ai culturii tradiţionale sucevene, onoraţi cu titlul de „Tezaur uman viu” (titlu conferit de Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial tutelată de Ministerul Culturii), au fost invitaţi, pe data de 9 noiembrie, la Palatul Cotroceni.
Suceava este unul dintre cele 13 judeţe din ţară în care există posesori ai acestui titlu
Aşa cum ne-a spus Călin Brăteanu, şeful Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava din cadrul Centrului Cultural Bucovina, este vorba de Felicia Cuciureanu - horitoare din Bilca, Dorin Cocârţă - dansator popular din Fundu Moldovei, Vasile Ungureanu - interpret popular instrumente pastorale tradiţionale şi Traian Davidean - meşter cojocar din Frătăuţii Noi, care-au fost invitaţi de Administraţia Prezidenţială pentru a fi onoraţi cu distincţii de merit.
Tot în acea zi, în cadrul unei festivităţi care va avea loc la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti, lui Vasile Ungureanu şi lui Traian Davidean li se vor înmâna diplomele prin care li s-a conferit titlul de „Tezaur uman viu” (Felicia Cuciureanu și Dorin Cocârţă primind aceste diplome cu un an în urmă, în cadrul unei festivităţi care a avut loc la Alba Iulia).
Suceava este unul dintre cele 13 judeţe din ţară în care există posesori ai acestui titlu.
Titlul „Tezaur uman viu” este viager, personal și netransmisibil
Programul „Tezaure umane vii”, care-i vizează pe păstrătorii și transmițătorii culturii tradiționale, reprezintă una dintre inițiativele UNESCO privind salvgardarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial.
Inițiativa elaborării unui astfel de program aparține Republicii Coreea, care a făcut această propunere Consiliului Executiv al UNESCO în anul 1993.
Propunerea a fost acceptată şi s-a adoptat decizia ca statele membre să creeze programe similare la nivel național.
În prezent, astfel de programe se desfășoară în Japonia, Franța, Cehia, Ungaria, România şi se află în diverse stadii de elaborare şi aplicare în Bulgaria, Turcia şi Grecia.
Scopul principal al programului este acela de a încuraja statele membre să adopte măsuri prin care păstrătorii și transmițătorii elementelor de patrimoniu cultural imaterial să beneficieze de recunoașterea și de vizibilitatea adecvată în rândul comunităților din care fac parte, al specialiștilor și al publicului larg.
Titlul „Tezaur uman viu”, care se acordă de Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, este viager, personal și netransmisibil.