Recent a văzut lumina tiparului volumul „Homines, Funera, Astra 2. Life beyond death in ancient times (romanian case studies)”, editat de arheologii Raluca Kogălniceanu, Mihai Gligor, Roxana-Gabriela Curcă şi Susan Straton, în cadrul prestigioasei edituri britanice Archaeopress Archaeology din Oxford, cea care a asigurat şi apariţia seriei British Archaeological Reports, volum în care publică un studiu şi arheologul sucevean dr. Bogdan Petru Niculică.
Dr. Bogdan Petru Niculică, arheolog expert în cadrul Muzeului Bucovinei din Suceava, a propus editorilor volumului o copertă interesantă, care a fost acceptată de comitetul redacţional. Coperta reprezintă o secvenţă dintr-o grafică realizată de artistul vienez Theodor von Ehrmanns, publicată în capitolul „Vorgeschichte”, semnat de celebrul preistorician austriac Josef Szombathy, în cadrul monografiei „Die österreichisch-ungarische Monarchie in Wort und Bild. Bukowina” (Viena, 1899). Pe coperta volumului apărut la Oxford se poate observa o săpătură arheologică efectuată de Josef Szombathy într-un tumul de pe Vârful Colnicului din Horodnic de Jos (jud. Suceava în prezent). Josef Szombathy, care a efectuat săpături arheologice în Bucovina în anii 1893 şi 1894, este descoperitorul cunoscutei statuete paleolitice Venus din Willendorf.
În anul 1976, reluarea săpăturilor pe Vârful Colnicului, de către arheologul sucevean Mircea Ignat, a prilejuit, pentru prima dată în România, precizarea existenţei culturii Komariv, datată în Bronzul Mijlociu, cca. 1800-1500 a.Chr. De asemenea, în 2012 şi 2013, arheologul Bogdan Petru Niculică a continuat săpăturile mai vechi, cercetând şase tumuli, identificând elemente inedite de comportament funerar, practicate de populaţia acelor timpuri, între care incineraţia în gropi la baza movilelor şi dispersarea resturilor calcinate pe suprafaţa mantalelor movilelor. Studiul semnat de Bogdan Petru Niculică este realizat în colaborare cu universitarul sucevean Dumitru Boghian şi se referă la anumite particularităţi constructive ale monumentelor funerare specifice Bronzului Mijlociu din Podişul Sucevei. Acesta este cel ce de-al patrulea studiu pe care arheologul sucevean Bogdan Petru Niculică îl publică la Oxford în ultimii trei ani, al cincilea, în care se discută apariţia şi formele de manifestare a incineraţiei la începutul Epocii Bronzului în spaţiul est-carpatic, urmând a fi publicat tot la Editura Archaeopress din Oxford, în primăvara anului 2016.