La Librăria Cărtureşti, din incinta Iulius Mall Suceava, a avut loc sâmbătă evenimentul lansării cărţii „Dracul şi mumia”, de Stelian Tănase.
Subintitulată „Un basm din secolul trecut”, cartea lui Stelian Tănase, care poartă eticheta Editurii Trei, este un roman oniric cu un motto de Karl Marx: „...poţi să te aliezi cu Dracu', dar trebuie să te asiguri că tu îl vei înşela pe el, şi nu invers”.
Ion Lungu a venit „din respect pentru autor”, căruia i-a răsfoit cartea şi a reţinut „câteva maxime valabile şi astăzi”
Avându-l ca moderator pe jurnalistul Sorin Avram, redactorul-şef al săptămânalului „Jupânu'” şi realizatorul emisiunii „Vorbeşte liber” de la TVR1, evenimentul a reunit în perimetrul Librăriei Cărtureşti (care îmbie publicul cu „carte, ceai, muzică şi dichis”) un număr însemnat de participanţi, prezenţă care i-a risipit autorului „frisoanele” pe care, aşa cum a mărturisit el, le-a avut la Iaşi, unde lansarea insuficient de mediatizată a cărţii a avut parte de o audienţă redusă.
Sucevenii au răspuns invitaţiei organizatorilor şi au venit la întâlnirea cu scriitorul, eseistul, istoricul, politologul, publicistul, scenaristul, regizorul, realizatorul de televiziune şi analistul politic Stelian Tănase în număr mare, în frunte cu edilul urbei, Ion Lungu, care a declarat că a venit „din respect pentru autor”, căruia i-a răsfoit cartea şi a reţinut „câteva maxime valabile şi astăzi”.
„Un roman absolut fabulos, care are un succes garantat”
Vorbind despre scriitorul Adrian Tănase şi în special despre autorul romanului în cauză, conf. univ. dr. Aurel Buzincu a spus că se simte onorat de această misiune, de prezentarea unui „roman absolut fabulos, care are un succes garantat”.
O carte care „reprezintă un exerciţiu de imaginaţie şi de fabulaţie”, un roman care „în dedesubtul aventurii unei stafii care umblă prin Europa” (uzând de titlul trilogiei lui Theun de Vries) „ne atenţionează că nu suntem într-un contact suficient de întemeiat cu realitatea”.
Cartea este un policier clasic şi un roman de aventuri scris după toate regulile, dar mai ales un roman oniric, o parodie macabră şi adesea cinică, o carte scrisă cu o rară strălucire a stilului.
„Imaginaţia mea porneşte la drum atunci când mă întâlnesc cu o mare temă literară”
Stelian Tănase a pus accentul pe documentarea serioasă pe care a efectuat-o pentru a scrie această carte (a început-o la Washington în anul 1991 şi a finalizat-o în anul 2008), subliniind faptul că „formula ei este inedită, nepracticată de alt autor”.
„Este o fabulaţie cu personaje reale - a spus el - un roman oniric, o pastişă, un fel de paraistorie”.
„Imaginaţia mea - a continuat autorul - porneşte la drum atunci când mă întâlnesc cu o mare temă literară”.
Şi dacă referindu-se la titlul cărţii, primarul Ion Lungu a spus (cu subânţeles) în cuvântul său că „sunt draci suficienţi şi în ziua de azi”, Stelian Tănase a remarcat că „diavolul este un personaj extraordinar de bogat pentru un scriitor”, precizând că toate cărţile sale au un diavol în ele.
„Diavolul există - a accentuat el - şi este marea ameninţare a lumii în care trăim!”.
"Râsul însă e diavolesc. Atenţie!”
Stelian Tănase, care a mărturisit că a imaginat şi a inventat multe episoade în care sunt antrenate personaje reale (unele episoade de-a dreptul halucinante) şi-a exprimat speranţa că această carte, „acest exemplu de paraliteratură, de joacă impertinentă cu istoria, să prindă”.
„Şi mai sper - a spus el la final - ca fiecare pagină să fie un motiv pentru cititor de a izbucni în râs. Râsul însă e diavolesc. Atenţie!”.