Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 2 nov 2015 - Anul XX, nr. 255 (6067)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Lansare de carte

„Polonezii din România (1918 - 1980) de la regat la republica socialistă”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Galeriile de Artă din Rădăuţi a avut loc vineri lansarea cărţii cu titlul „Polonezii din România (1918 - 1980) de la regat la republica socialistă”, lucrare care poartă semnătura prof. dr. Daniel Hrenciuc.

 

O lucrare care „este oportună şi contribuie substanţial la cunoaşterea comunităţii poloneze din România”

Având ca fundal vizual expoziţia de pictură a prof. Dimitrie Roman, deschisă cu o săptămână în urmă, şi bucurându-se de prezenţa intelectualităţii locale, cu precădere cadre didactice (care-au venit împreună cu un grup de elevi interesaţi de istorie), evenimentul a debutat cu prezentarea cărţii de către lectorul univ. dr. Radu Bruja, de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava.

Referindu-se la polonezii din România ca fiind „cea mai evidentă comunitate minoritară prin activităţile pe care le desfăşoară”, dr. Radu Bruja, care a spus că lucrarea lui Daniel Hrenciuc „este oportună şi contribuie substanţial la cunoaşterea comunităţii poloneze din România”, s-a referit la structura cărţii, care, în capitole clar conturate, urmăreşte istoria polonezilor din ţara noastră, de la Marea Unire din 1918 până în perioada regimului naţionalist-comunist al lui Nicolae Ceauşescu.

 

Istoricul Daniel Hrenciuc s-a dedicat cu precădere studiului istoriei minorităţilor naţionale din România

Istoricul Daniel Hrenciuc, care s-a dedicat cu precădere studiului istoriei minorităţilor naţionale din România, a scos de sub tipar, încă din anul 2003, un volum care vizează relaţiile româno-polone în perioada interbelică: „România şi Polonia 1918-1931 - Relaţii politice, diplomatice şi militare” (Editura Septentrion, Rădăuţi).

După doi ani, în 2005, a publicat (la Editura Universităţii Suceava) cartea „România şi Polonia 1932 - 1939 - Relaţii politice şi diplomatice”, iar în volumul „Istoria minorităţilor naţionale din România” (manual auxiliar pentru profesorii de istorie, apărut anul trecut la Editura Didactică şi Pedagogică) Daniel Hrenciuc şi conf. univ. dr. Florin Pintescu sunt autorii unei sintezei dedicate minorităţii poloneze.

Preocuparea prof. dr. Daniel Hrenciuc pentru minoritatea poloneză din perimetrul bucovinean s-a concretizat şi cu editarea cu câţiva ani în urmă a unei cărţi grele, la propriu şi la figurat (peste 550 de pagini), volum intitulat „Un destin pentru istorie: Polonezii în Bucovina 1774-2008”, o

lucrare care se integrează genului monografic şi categoriei publicaţilor de documente, o radiografie complexă asupra evoluţiei istorico-sociale a comunităţi etnice poloneze din arealul bucovinean.

 

„Am încercat să pun în lumină o serie de secvenţe din viaţa polonezilor din România în lupta lor pentru identitate”

Remarcând meritul lui Daniel Hrenciuc „de a cerceta fonduri arhivistice încă nefolosite” şi accentuând faptul că lucrarea (care este doar primul volum, ceea ce înseamnă că în curând vom dispune de date noi care privesc viaţa comunităţii poloneze din România) „este garnisită cu o serie de fotografii interesante”, dr. Radu Bruja l-a felicitat pe autor, spunându-i că aşteaptă cu interes cartea următoare.

Carte care, aşa cum a spus Daniel Hrenciuc (după ce s-a referit la volumul în cauză, în care, aşa cum a precizat el, „am încercat să pun în lumină o serie de secvenţe din viaţa polonezilor din România în lupta lor pentru identitate”) va ieşi în curând de sub tipar pe data de 11 noiembrie, când se aniversează Ziua Independenţei Poloniei (care a revenit la statutul de stat suveran în anul 1918, după 123 de ani în care teritoriul a fost împărţit între Austro-Ungaria, Prusia şi Rusia), o carte dedicată vizitelor regilor României în Polonia interbelică.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Polonezii din România (1918 - 1980) de la regat la republica socialistă”.
 Vizualizări articol: 1476 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
„Polonezii din România (1918 - 1980) de la regat la republica socialistă”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei