Sala de Artă „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” Suceava a găzduit vineri evenimentul lansării romanului „Călătoria”, care poartă semnătura lui Lili Crăciun.
Lili Crăciun a poposit vineri la Suceava, oraş în care şi-a petrecut adolescenţa ca elevă a Liceului Pedagogic
Aflată într-un turneu de promovare a cărţii cu care debutează ca prozatoare, Lili Crăciun, care şi-a lansat romanul cu o zi în urmă la Botoşani, a poposit vineri la Suceava, oraş în care şi-a petrecut adolescenţa ca elevă a Liceului Pedagogic.
În prezent notar public la Baloteşti (Ilfov), Lili Crăciun, care şi-a petrecut copilăria pe dealul Oprişenilor, la Fălticeni, şi - după absolvirea liceului la Suceava - a profesat ca învăţătoare la Râşca, a urmat mai întâi Facultatea de Filozofie la Iaşi, iar mai apoi Facultatea de Drept şi - renunţând la catedră - şi-a început cariera juridică la sfârşitul primei jumătăţi a anilor '90.
Întâmpinată la Suceava de foştii colegi de liceu şi de câţiva dintre colegii de facultate, Lili Crăciun a avut surpriza întâlnirii cu graficianul şi jurnalistul Mihai Pânzaru PIM, soţul regretatei sale profesoare de filozofie din liceu, Gica Pânzaru, căreia-i păstrează o frumoasă amintire.
„Prin această carte am reuşit să mă spovedesc şi să mă eliberez de povara celor treizeci de ani”
Cartea, prezentată de scriitorul Ion Drăguşanul ca fiind „un ţipăt, o spovedanie dramatică a unei tragedii tulburătoare”, este construită pe o realitate trăită de autoare şi este dedicată celor 10.000 de femei care au decedat sau care au rămas mutilate fizic şi psihic în urma avorturilor ilegale, din intervalul 1966-1989.
Un roman care, aşa cum a spus Ion Drăguşanul, deşi este o carte de debut, o poziţionează pe Lili Crăciun pe piedestalul de „autor cu şapte cărţi”, prin terifianta mărturisire şi prin mesajul pe care-l transmite generaţiilor tinere, care n-ar putea înţelege altfel dramatismul „epocii de aur”.
O carte în care, a accentuat el, „se aude ţipătul celor trei vârste, dar şi ţipătul naraţiunii în sine”.
„Prin această carte - a spus autoarea - am reuşit să mă spovedesc şi să mă eliberez de povara celor treizeci de ani”.
„Titlul cărţii are şi o latură ezoterică, transcedentală...”
Felicitând-o pe Lili Crăciun pentru subiectul abordat, „care devoalează un aspect care ne marchează şi astăzi istoria”, dar şi pentru curajul mărturisirii, Mihai Pânzaru PIM, care a remarcat faptul că „titlul cărţii are şi o latură ezoterică, transcedentală”, i-a creionat autoarei portretul pe pagina de gardă a unei cărţi.
Un gest de respect reciproc, întrucât Lili Crăciun a mărturisit în faţa întregii asistenţe că este „produsul lui Gica Pânzaru, un bun pedagog, care a fost totodată prietena şi colega noastră”.
Autoarea a spus în câteva cuvinte „povestea cărţii”, care a apărut ca o reacţie la faptul că în Spania femeile care au avortat au fost considerate criminale. Iniţial revolta ei s-a manifestat pe propriul blog, dar încurajările şi aprecierile au determinat-o să scrie această carte.
Romanul a fost publicat de Editura Eubeea din Timișoara (sub îndrumarea scriitoarei Nina Ceranu), iar textul de pe coperta a patra îi aparţine scriitorul și poetului Florin Iaru.