Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 17 oct 2015 - Anul XX, nr. 242 (6054)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7908 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

Ediţia a XII-a

Salonul Literaturii Române din Bucovina

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sala de Artă „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” din municipiul Suceava a găzduit vineri cea de-a XII-a ediţie a Salonului Literaturii Române din Bucovina, eveniment organizat sub egida Consiliului Judeţean Suceava de biblioteca publică judeţeană şi Societatea Scriitorilor Bucovineni (SSB).

 

„A devenit deja o tradiţie ca la acest salon să participe personalităţi culturale de la Cernăuţi”

Aşa cum a remarcat la deschiderea manifestării dr. Gheorghe Gabriel Cărăbuş, directorul instituţiei de carte sucevene, care a adresat salutul de gazdă, „a devenit deja o tradiţie ca la acest salon să participe personalităţi culturale de la Cernăuţi”, anul acesta „piesa centrală” a evenimentului fiind prof. univ. dr. Ilie Luceac, care a venit împreună cu acad. Alexandrina Cernov, Maria Dovhan, directorul Bibliotecii Ştiinţifice Universale Regionale „M. Ivasiuc”, şi Elena Mihai, directorul Bibliotecii Raionale „Gheorghe Asachi” din Herţa.

Moderatorul evenimentului, dr. Alexandru Ovidiu Vintilă, redactorul-şef al revistei „Bucovina literară”, care a remarcat „numărul mare de intelectuali cunoscuţi în spaţiul bucovinean” prezenţi la ediţia din acest an, a dat cuvântul, înainte de prezentarea punctelor din program, consilierului judeţean col. (r) Ioan Abutnăriţei (care a felicitat colectivul Bibliotecii Bucovinei pentru organizarea evenimentului) şi directorului Bibliotecii Ştiinţifice Universale Regionale „M. Ivasiuc”, Maria Dovhan, care a transmis salutul cernăuţenilor şi a apreciat „colaborarea fructuoasă” cu biblioteca suceveană.

 

Eudoxiu Hurmuzaki, „istoricul şi omul politic providenţial pentru Bucovina”

În conferinţa cu tema „Eudoxiu Hurmuzaki în context contemporan”, prof. univ. dr. Ilie Luceac a conturat efigia lui Eudoxiu Hurmuzaki, „istoricul şi omul politic providenţial pentru Bucovina”, „primul istoric după Şincai, care a elaborat, la scară monumentală, o istorie a românilor”.

În continuare, dr. Alis Niculică a prezentat bilanţul editorial al anului 2015 în Bucovina, iar Elena Mihai, directorul Bibliotecii Raionale „Gheorghe Asachi” din Herţa, a expus situaţia apariţiilor literare în limba română din regiunea Cernăuţi, cu accent pe cele tipărite de Grupul Editorial „Cuvântul” din Herţa.

Au fost lansate apoi volumele „Eudoxiu (Doxaki) Hurmuzaki (1812-1874)”, autor Ilie Luceac, („un volum necesar scris de un istoric sagace”, aşa cum a remarcat dr. Alexandru Ovidiu Vintilă) şi bibliografiile „Crai Nou (1990-1991)”, autori Elena Pintilei şi Adriana Chindriş, şi „Revista Bucovinei (Bucureşti 1916, Cernăuţi 1942 – Timişoara 1945)”, autori Alis Niculică şi Vasile I. Schipor.

 

„Unul dintre primele evenimente în susţinerea candidaturii oraşului Suceava pentru titlul de Capitală Culturală Europeană”

Au fost prezentate în cadrul salonului revistele „Glasul Bucovinei” (Cernăuţi) şi „Analele Bucovinei” (Rădăuţi) de către acad. Alexandrina Cernov, respectiv dr. Vasile Schipor.

O remarcabilă intervenţie a avut Carmen Veronica Steiciuc, preşedinta SSB, care după ce a rugat participanţii să păstreze un moment de reculegere în memoria poetului Ion Cozmei (care a fost condus pe ultimul drum la începutul acestei luni) a propus ca Salonul Literaturii Române din Bucovina să fie „unul dintre primele evenimente în susţinerea candidaturii oraşului Suceava pentru titlul de Capitală Culturală Europeană”.

Şi pentru că, aşa cum a subliniat moderatorul manifestării, dr. Alexandru Ovidiu Vintilă, „dialogul cultural nu este doar o poveste, ci se înfiripă cu adevărat la Biblioteca Bucovinei”, participanţii au avut apoi discuţii despre cărţi şi despre activitatea literară din arealul bucovinean.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Salonul Literaturii Române din Bucovina.
 Vizualizări articol: 1279 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Salonul Literaturii Române din Bucovina5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei