Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 16 oct 2015 - Anul XX, nr. 241 (6053)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7908 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Contribuţie suceveană

Bucovina în perioada Marelui Război, într-o expoziţie foto-documentară organizată la Muzeul Naţional de Istorie a României

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) din Bucureşti prezintă, de la data de 1 octombrie, expoziţia foto-documentară cu genericul „Transilvania, Bucovina şi Basarabia în perioada Marelui Război”, proiect realizat de MNIR în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei (Chişinău), Universitatea Babeş - Bolyai (Cluj-Napoca), Muzeul Bucovinei (Suceava), Muzeul Judeţean Satu Mare şi Arhivele Naţionale ale României.

Expoziţia, care prezintă fotografii şi documente, multe dintre ele inedite, din colecţii muzeale şi arhivistice româneşti şi străine, sau din colecţii particulare, etalează un bogat material documentar care vizează Bucovina, material care reprezintă contribuţia instituţiei muzeale sucevene şi a colecţionarului Paul Braşcanu.

În toamna anului trecut, Muzeul Bucovinei a organizat la Suceava, pentru a marca un secol de la declanşarea primei conflagraţii mondiale, o expoziţie intitulată „Bucovina în Marele Război”, realizată de dr. Mihai Aurelian Căruntu.

Un interesant material documentar selectat din această expoziţie (care a fost prezentată la Suceava pe 16 panouri foto-imprimate, care prezentau, într-o desfăşurare care permitea o lectură cronologică, Marele Război, de la momentul declanşator (atentatul de la Sarajevo din data de 28 iunie 1914), până la Pacea de la Brest-Litovsk (9 februarie 1918), se regăseşte acum în expoziţia din Capitală.

Între cei care au contribuit la realizarea proiectului expoziţional al MNIR sunt nominalizaţi Ana Victoria Sima (Universitatea Babeş - Bolyai din Cluj-Napoca), Paula Virag (Muzeul Judeţean Satu Mare), Mihai-Aurelian Căruntu (Muzeul Bucovinei din Suceava), Laura Dumitru, Radu Stancu (Arhivele Naţionale ale României) şi colecţionarul Paul Braşcanu, autorul lucrării „Tunuri la porţile Bucovinei”.

Lucrarea lui Paul Braşcanu, în care autorul reproduce imagini-document de la Österreichische Nationalbibliothek (ÖNB), Heeresgeschichtliche Museum Viena şi din Arhivele Naţionale ale României, Ucrainei, Ungariei, precum şi dintr-o serie de colecţii private, aduce în atenţie fotografii cu trupe austriece pe malurile Prutului, amplasamentele de artilerie de pe Mestecăniş, trenurile blindate care circulau pe căile ferate din zonă, o serie de secvenţe ilustrate cu prinţul Karl Franz Josef în Bucovina (la Dorna Candrenilor, Vatra Dornei, Cârlibaba...) sau cu Feldmareşalul Friedrich, Arhiduce de Austria, comandantul suprem al armatei austro-ungare, în inspecţie la Cârlibaba, Prislop, Borşa.

Expoziţia foto-documentară cu genericul „Transilvania, Bucovina şi Basarabia în perioada Marelui Război” poate fi vizitată până pe data de 31 decembrie a.c.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bucovina în perioada Marelui Război, într-o expoziţie foto-documentară organizată la Muzeul Naţional de Istorie a României.
 Vizualizări articol: 1122 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Bucovina în perioada Marelui Război, într-o expoziţie foto-documentară organizată la Muzeul Naţional de Istorie a României5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei