Scriitorul sucevean Dumitru Brădăţan (Dumi Brad) şi-a lansat ieri, de Ziua Educaţiei, la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, cartea cu titlul „Viaţa, un joc...” (Editura Accent Print, 2015), volum care reuneşte, aşa cum subtitrează autorul, „piese de ziar” publicate în cotidianul „Crai Nou”, între anii 2000-2005.
„Educaţia este cea mai puternică armă pe care voi o puteţi folosi pentru a schimba lumea”
Organizată de biblioteca publică judeţeană şi Colegiul Tehnic „Petru Muşat”, manifestarea, la care au participat elevi de la colegiul sucevean, însoţiţi de profesoarele de limba şi literatura română Mihaela Neacşu şi Ofelia Ducec, precum şi directorul bibliotecii, Gheorghe Gabriel Cărăbuş, a debutat ca o lecţie deschisă, întrucât Dumi Brad (absolvent de litere şi fost profesor, cu ani în urmă, chiar la această şcoală) s-a postat în faţa unei planşe pe care a scris parţial o cugetare-ghicitoare provocând „clasa” să-i găsească continuarea.
Aşa că, după ce prof. Ofelia Ducec a prezentat pe scurt semnificaţia Zilei Educaţiei (care este celebrată din anul 1994), subliniind rolul şi rostul educaţiei prin câteva citate celebre aparţinând lui Nelson Mandela („Educaţia este cea mai puternică armă pe care voi o puteţi folosi pentru a schimba lumea”), Aristotel, Edward James Olmos, Allan Bloom şi William Allin („Educaţia nu este răspunsul la întrebare. Educaţia este calea spre răspunsul la toate întrebările”), o elevă a completat cugetarea primind ca premiu două exemplare de carte.
„Avem datoria să facem din fiecare clipă un moment de sărbătoare”
Lansarea cărţii (o lansare neconvenţională, aşa cum a recunoscut autorul) a fost de fapt o discuţie plină de învăţăminte despre viaţă şi despre moarte, despre educaţie şi despre şcoală, despre minte şi inimă („Întotdeauna am pariat pe inimă şi nu pe minte”, a mărturisit Dumi Brad).
Spunându-le tinerilor săi auditori că „avem datoria să facem din fiecare clipă un moment de sărbătoare” şi rememorând faptul că, în trecut, când nu aveam un calendar internaţional al aniversărilor, se sărbătorea Ziua Învăţătorului („când toată lumea îşi scotea pălăria în faţa şcolii”), Dumitru Brădăţan a spus că nu noua sa carte l-a determinat să vină la această întâlnire, ci faptul că-i este dragă şcoala şi pentru că a fost dascăl, chiar dacă „meseria de catedră, care este foarte frumoasă, are în prezent un statut de categorie secundară”.
„Prin atitudinea voastră zâmbitoare mi-aţi dăruit azi mai mult decât v-am dăruit eu!”
Referindu-se la carte, scriitorul a adus în prim-planul elevilor de la Colegiul Tehnic „Petru Muşat” profilul unui fost elev al acestei şcoli, Costică Brădăţan, din Drăgoieşti de baştină, care, după ce a absolvit Facultatea de Filosofie din Bucureşti, a ajuns „să combată actualmene ca ticer la Miami University din State, havighurst post-doctoral fellow”, oferindu-le astfel un exemplu de reuşită.
„Învăţând - a spus el - o să deveniţi şi voi personalităţi ale României viitoare!”
În stilul său nonconformist, Dumi Brad, care le-a spus tinerilor că mai are multe poveşti dar aşteaptă întrebările lor, a spus că această sărbătoare a educaţiei este „o zi cu gust de Şcoala Altfel” (proiect care, după el, „ar trebui să dureze 360 de zile din an, iar restul să fie şcoală tradiţională”).
„Încercaţi să nu mai trăiţi o viaţă de plastic”, i-a îndemnat el pe elevii participanţi, mărturisind la final că „prin atitudinea voastră zâmbitoare mi-aţi dăruit azi mai mult decât v-am dăruit eu!”