Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 29 sep 2015 - Anul XX, nr. 226 (6038)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   13 imagini |   ø fişiere video

Promovarea de noi talente

Festivalul de muzică şi poezie „Folkever“, ediţia a VII-a, un experiment socio-cultural reuşit la Siret şi Rădăuţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cea de-a VII-a ediţie a Festivalului de muzică şi poezie „Folkever“, desfăşurată în perioada 18-20 septembrie, la Siret şi Rădăuţi, s-a dovedit a fi un experiment socio-cultural reuşit. Dacă până anul trecut siretenii au ascultat concerte de chitară clasică, susţinute de tânărul conservatorist Eugen Toboş, anul acesta publicul a avut parte de două concerte de pian la patru mâini, din partea a doi artişti senzaţionali, doctori în muzică, Corina Răducanu şi Eugen Dumitrescu, ca urmare a unui parteneriat cu Asociaţia Klavier Art şi a unei colaborări cu Muzeul Naţional „George Enescu” din Bucureşti, care a trimis în cele două oraşe organizatoare (Siret şi Rădăuţi) şi o expoziţie „In memoriam” Filip Lazăr. Sireteanul Ioan Mateiciuc, care, sprijinit de o echipă a societăţii civile, a înfiinţat în anul 2009 Festivalul de muzică folk şi poezie „Folkever“, ne-a spus că „anul acesta este unul diferit atunci când vine vorba de cum am construit conceptual şi despre cum s-a înfăptui un eveniment care pentru un oraş ca Siretul ar trebui să fie motorul cu ajutorul căruia să se pună în mişcare toată materia cenuşie urbană, să se creeze o emulaţie şi o intersecţie între oameni tineri şi vârstnici, iniţiaţi şi neiniţiaţi. Spectacolul care să te înveţe că la baza oricărui proiect personal trebuie să stea un proiect comun, unul social, cultural”.

 

Trofeul pentru poezie şi câteva premii speciale

În fiecare din serile de spectacol iubitorii de muzică bună au avut parte de concerte de muzică folk, rock şi jazz susţinute de artiştii Dinu Olăraşu, Walter Dionisie, Ştefan Geraksiev din trupa Denvar din Bulgaria, Sorin Minghiat, trupele Cantos şi Icarus, Mihai Boicu, Florentin Budea, iar surpriza acestei ediţii a festivalului a fost Mircea Rusu.

„Am avut parte de câteva întâlniri, numite lecturi publice, am lansat cărţi şi reviste de cultură (<Timpul> şi <Bucovina literară>), i-am avut invitaţi pe Clara Mărgineanu, Mihai Ignat, Alexandru Ovidiu Vintilă, Dinu Olăraşu, Ancuţa Dionisie, Florin Onică, Paul Gorban şi Marin Gherman, din Ucraina. S-au prezentat cele mai recente apariţii editoriale ale autorilor invitaţi, iar cu sprijinul Alexandria Librării am amenajat un stand de carte scoasă la vânzare pe toată perioada evenimentului”, a completat Ioan Mateiciuc.

Anul acesta, în cadrul festivalului s-au decernat Trofeul pentru poezie şi câteva premii speciale din partea revistelor literare. Astfel, Trofeul pentru poezie, premiul special al revistelor „Zona literară” şi „Bucovina literară” au ajuns la Diana Beldeanu, iar premiile speciale ale revistelor „Timpul” şi „Bucovina literară” au fost câştigate de Raluca Rîmbu, ambele produse ale şcolii de poezie sucevene, condusă de profesorul Gheorghe Cîrstian. Cele două câştigătoare se alătură Danielei Bejinariu, Mădălinei Ionela Grosu şi Alexandrei Negru. Un cerc select de poezie tânără, care cu sprijinul organizatorilor vor apărea, anul viitor, într-o antologie de poezie sub egida festivalului de atitudine culturală „Folkever“.

 

„Folkever” - un festival etalon pentru segmentul independent românesc

Anul acesta organizatorii au adus şi un plus în multidisciplinaritatea festivalului. Într-un parteneriat cu Teatrul independent BRUSC de la Botoşani, actorii au pus în scenă două piese: o monodramă - „Voiam doar să ţip”, cu Lenuş Moraru, şi o comedie, un umor nu la îndemâna multora - „Nu de gât”, cu Vlad Volf şi Alexandru Dobinciuc, ambele pe textele dramaturgului Mihai Ignat, nominalizat anul acesta la cea mai bună carte de teatru la premiile Uniunii Scriitorilor din România, alături de Matei Vişniec. Două piese de teatru moderne, cu picanterii şi totodată care au expus atât prin limbaj, dar şi prin atitudinea actorilor, realităţile imediate în care trăim şi felul în care suntem expuşi grotescului şi etichetărilor fără a analiza şi fără a avea o părere personală.

Secţiunea artelor vizuale a fost reprezentată la cel mai înalt nivel de fotograful Ionel Onofraş, care, după ce anul trecut i-a onorat pe sireteni şi pe organizatorii festivalului cu o expoziţie de fotografie intitulată „Balerina”, anul acesta a adus în atenţia publicului expoziţia despre Bucovina, cu peisaje şi portrete autentice. Ca o concluzie, Ioan Mateiciuc ne-a spus că „raportându-ne la anii trecuţi, putem spune cu obiectivitate că ediţia din acest an a fost una care a încununat o întreagă activitate şi un efort susţinut de a alcătui o formulă de spectacol care să nu dezamăgească şi nicicum să părăsească nivelul superior la care a fost plasat în ediţiile precedente. Rămâne un festival etalon pentru segmentul independent românesc şi un fenomen care va marca viaţa socio-culturală în rândul tinerilor, în mod pozitiv”.

Festivalul de muzică şi poezie „Folkever“, care are ca scop descoperirea şi promovarea de noi talente interpretative şi de creaţie ale muzicii folk, poeziei, picturii, fotografiei etc., a fost organizat de Asociaţia pentru Cultură şi Solidaritate „Peter Tomaschek” din Siret, în colaborare cu Galeriile de Artă şi Casa de Cultură din Rădăuţi, în parteneriat cu Primăria oraşului Siret, Consiliul Judeţean Suceava, Muzeul Naţional „George Enescu” din Bucureşti, Centrul Cultural „Mihai Teliman” din Siret şi Teatrul BRUSC, cu sprijinul Ligii Tineretului Român „Junimea” şi al Societăţii pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” din Cernăuţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivalul de muzică şi poezie „Folkever“, ediţia a VII-a, un experiment socio-cultural reuşit la Siret şi Rădăuţi.
 Vizualizări articol: 1418 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 5 voturi
Festivalul de muzică şi poezie „Folkever“, ediţia a VII-a, un experiment socio-cultural reuşit la Siret şi Rădăuţi4.655

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei