Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 sep 2015 - Anul XX, nr. 207 (6019)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Fălticeni

Ghidaj prin dans şi muzică în Muzeul de Artă “Ion Irimescu”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un eveniment deosebit găzduit de Muzeul de Artă “Ion Irimescu” joi, 3 septembrie, de la ora 20,00, în cadrul Festivalului Internaţional de Creaţie şi Interpretare „Grigore Vasiliu Birlic”, a fost spectacolul de performance oferit de actriţele Ana – Maria Turcu, Ludmila Bzvoîi, Ana Olaş şi Smaranda Enache sub coordonarea coregrafei Lorette Enache, profesor în cadrul UNATC Bucureşti. 

Spectacolul de teatru, dans şi muzică jucat printre statuile realizate de marele sculptor român Ion Irimescu s-a focalizat în jurul principalelor teme abordate de maestru de-a lungul vieţii sale artistice, fiind integrat în dimensiunea spaţiului contemporan pe care îl traversăm cu toţii.

În ineditul şi fascinantul performance, un ghidaj prin dans în Muzeul de Artă “Ion Irimescu”, corpul artiştilor s-a integrat perfect cu arta şi muzica contemporană adaptată după prelucrări folclorice, dar şi cu vocea inconfundabilă a uneia dintre actriţe.

Coregrafa Lorette Enache ne-a declarat: “Ne-am gândit ca performance-ul nostru să se desfăşoare în Muzeul de Artă <Ion Irimescu> plecând de la ideea că maestrului îi suntem datori să-i cinstim memoria. În această săptămână, cu ocazia revenirii noastre la Festivalul de la Fălticeni, am dorit să-i aducem un omagiu. Cele patru interprete sunt actriţe, absolvente ale UNATC Bucureşti şi au lucrat cu mine pe parcursul anilor de studiu, realizând împreună mai multe proiecte de teatru – dans, de expresivitate corporală. La Fălticeni am creat un laborator în care fiecare lucrare a maestrului Ion Irimescu să ne inspire şi în acelaşi timp să inspire publicul către o <citire> a operei marelui artist. Ne-am bucurat de deschiderea pe care au avut-o organizatorii festivalului, părintele Liviu Mihăilă şi Gheorghe Dăscălescu, directorul acestui muzeu, care s-a arătat încântat de o astfel de experienţă. În lume se întâmplă frecvent performance în muzee mai mari sau mai mici. Important este ca această corporalitate pe care o observăm şi o vedem vibrând şi în creaţiile marilor artişti, fie că sunt graficieni, pictori, sculptori, să o putem observa sau să creeze pentru noi un punct de plecare, să ne aducă o altă energie. Ne dorim din tot sufletul ca aceste creaţii pe care le facem noi, pe lângă creaţiile certificate ale marilor maeştri, să ajungă la sufletele vizatorilor. Vrem ca performance-urile noastre să creeze un liant între omul de pe stradă care doreşte să intre într-un muzeu şi creaţiile artiştilor care expun. Noi am avut astfel de performing-uri la muzee importante din Bucureşti şi în ţară şi am avut un feedback pozitiv din partea publicului şi ne-am bucurat de deschiderea pe care au avut-o tinerii şi vizitatorii care, după spectacolul de performance, rămâneau în muzeu să vadă care a fost procesul de la ce s-a plecat, ce s-a atins, şi asta ne şi interesează, să schimbăm impresii, să simţim că publicul este interesat. Ne bucurăm că am avut această ocazie să pătrundem mai mult timp, mai altfel, în acest univers Irimescian. Pentru noii artişti creaţiile altor artişti insuflă energie, citim altfel creaţia”.

Conform lui Gheorghe Dăscălescu, directorul Muzeului de Artă “Ion Irimescu”, spectacolul de performance a fost o activitate inedită găzduită de această unitate de cultură. „Spectacolul de teatru şi balet din această seară a pus în valoare şi mai mult Muzeul <Ion Irimescu>, demonstrând că opera maestrului este plină de umanism, statuile expuse fiind însufleţite de dansul actorilor. Ne-am bucura în continuare ca iubitorii de artă din România care trec prin Fălticeni să nu ocolească acest muzeu”, a precizat Gheorghe Dăscălescu.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ghidaj prin dans şi muzică în Muzeul de Artă “Ion Irimescu”.
 Vizualizări articol: 1117 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Ghidaj prin dans şi muzică în Muzeul de Artă “Ion Irimescu”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei