vineri, 4 sep 2015 - Anul XX, nr. 205 (6017)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   18 imagini |   ø fişiere video

Gala decernării premiilor

Trupele “Protha” şi “Ghioceii” sunt câştigătoarele Festivalului de teatru de la Fălticeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Concursurile din cadrul Festivalului Internaţional de Creaţie şi Interpretare „Grigore Vasiliu Birlic” de la Fălticeni s-au încheiat ieri, iar seara, de la ora 20,00, în Curtea interioară a Muzeului “Ion Irimescu” a avut loc Gala decernării premiilor festivalului.

Cei şase membri ai juriului Festivalului Internaţional de Teatru “Grigore Vasiliu Birlic”, Oana Maria Fasolă, studentă la secţia de actorie a Facultăţii de Arte “George Enescu” din Iaşi, fostă componentă a trupei de teatru „Birlic”, Lorette Enache, coregraf la UNATC Bucureşti, profesorul Neculai Sturzu, actorul şi regizorul Radu Ghilaş, actorul Ovidiu Cuncea şi regizorul Gheorghe Balint – preşedintele juriului, au decis să acorde Trofeul festivalului trupelor “Protha”, din Panciu, pentru adaptarea după cel mai citit roman al lui Eric – Emmanuel Schmitt, “Oscar şi Tanti Roz”, în regia lui Cătălin Sfîrloagă, şi “Ghioceii”, din Migir, raionul Hînceşti, Republica Moldova, pentru adaptarea scenică inedită a regizorului Mihail Sârbu după “Soacra cu trei nurori” de Ion Creangă.

Juriul a mai decis să acorde două premii I pentru cel mai bun actor, lui Marin Lupanciuc, de la trupa “Ghioceii”, şi lui Vlad Steclaru, de la trupa “Protha”.

Cele mai bune actriţe au fost declarate Mădălina Florea, de la Teatrul Club – Tineret Iaşi, şi Cristina Baboi, din trupa “Ghioceii”, urmate de Andreea Lungu, de la Teatrul Club – Tineret Iaşi, şi Mihaela Mandaş, de la Trupa de teatru “Altfel” din Caracal – Premiul II, şi de Roxana Arcona, de la trupa de teatru “Dan Alecsandrescu” din Roman – Premiul III.

Premiul pentru scenografie a fost acordat trupelor “Protha” şi “Ghioceii”.

Juriul a decis să acorde şi trei Premii speciale trupelor “Altfel”, a Centrului Cultural Municipal Caracal, pentru piesa “Ţara lui Gufi”, “Ad-hoc” din Piteşti, pentru „Arlecchino şi prietenii”, şi “Dan Alecsandrescu”, din Roman, pentru piesa “Efectul razelor gamma asupra anemonelor”.

Premiul pentru regie a fost acordat regizorului Emil Gnatenco, de la Teatrul Club – Tineret Iaşi, pentru punerea în scenă a piesei “Câmpul de luptă pentru oameni şi pământ”.

Pe toată perioada festivalului, cei peste 100 de participanţi, membri ai trupelor de teatru înscrise în concurs, au fost implicaţi în ateliere de teatru coordonate de coregrafa Lorette Enache, regizorii Radu Ghilaş şi Gheorghe Balint şi actorul Ovidiu Cuncea.

Mişcarea scenică, diferite maniere de a aborda rolurile, improvizaţia, prezenţa în faţa publicului sunt doar câteva din temele abordate în cadrul acestor ateliere.

 

De la „Dureri fantomă” la “Omul care a văzut moartea”

Pornind de la un text provocator, semnat de nonconformistul dramaturg, scenarist şi regizor de film rus Vasili Sigarev, spectacolul „Dureri fantomă” prezentat miercuri de trupa Teatrului „Victor Ion Popa” din Bârlad s-a jucat într-o sală care a devenit neîncăpătoare pentru numeroşii spectatori, care au preferat să stea aproape două ore în picioare pentru a viziona această piesă pusă în scenă de actorul şi regizorul Radu Ghilaş.

Din distribuţie au făcut parte actorii George Sobolevschi, Oana Pavalache, Sorin Ghiorghe, cărora li s-a alăturat actorul independent Sergiu Moraru, din Iaşi, şi copilul Bianca Postolache.

La finalul spectacolului, preotul Liviu Mihăilă a oferit conducerii Teatrului „Victor Ion Popa” din Bârlad Trofeul Festivalului Internaţional de Creaţie şi Interpretare „Grigore Vasiliu Birlic”.

Ieri, Teatrul Municipal din Roman a prezentat piesa “Omul care a văzut moartea”, jucată de Alexandru Lezeu, Cristinel Foghel, Mariana Levărdă, Ioana Cojocărescu, Gheorghiţă Iancu şi Radu Vătavu. Regia spectacolului a fost semnată de Radu Vătavu.

 

În finala Secţiunii “Arte vizuale” au rămas 20 de lucrări

În cadrul celei de-a V-a ediţii a Festivalului Internaţional de Creaţie şi Interpretare „Grigore Vasiliu Birlic”, pe lângă celelalte secţiuni consacrate deja, la secţiunea Arte vizuale au participat 20 de elevi şi studenţi cu desene realizate în diferite tehnici (grafică, acuarelă, ulei pe carton, acrilice). S-au remarcat elevii de la Colegiul Naţional “Nicu Gane” Fălticeni şi de la Colegiul de Arte “Ciprian Porumbescu” din Suceava, dar şi studenţi de la medicină, arte şi arhitectură.

Un juriu de specialitate prezidat de artistul plastic Gabrel Baban şi din care au mai făcut parte profesori de arte vizuale a decis ca premiul I să le fie acordat lui Florin Olaru, pentru lucrarea „Birlic”, lui Matei Dumitriu, pentru portretul actorului George Mihăiţă, şi Biancăi Ciubotaru, pentru portretul “Draga”. Pe locul II s-au clasat Andrei Buruiană şi Bianca Itu, iar pe locul III s-a clasat Cristina Constantin.

 

Încă trei zile de teatru şi film la Fălticeni

Astăzi, de la ora 17,00, la Centrul Cultural “Gr.V. Birlic”, Teatrul Municipal “Traian Grozăvescu” din Lugoj prezintă piesa “O rugăciune de prisos”, în regia Mariei Voronca, iar de la ora 21,00, în Curtea interioară a Muzeului “Ion Irimescu”, în prezenţa actriţei Draga Olteanu Matei va avea loc proiecţia filmului “Coana Chiriţa”, în regia lui Mircea Drăgan.

Sâmbătă, de la ora 17,00, Marius Bodochi şi Dan Tudor vor juca în piesa de teatru “Taxi Blues”, în regia lui Dan Tudor, iar de la ora 21,00, actriţa Ileana Popovici va răspunde după proiecţia filmului “Reconstituirea”, în regia lui Lucian Pintilie, întrebărilor spectatorilor.

Duminică, publicul fălticenean se va întâlni cu actorii Teatrului “Nottara” Catrinel Dumitrescu şi Victoria Cociaş în cadrul piesei “Aici nu-i de joacă”. De la ora 20,00, la Muzeul de Artă “Ion Irimescu” va ave aloc o “Întâlnire de suflet” cu Draga Olteanu Matei, Adela Mărculescu, Dorel Vişan, Catrinel Dumitrescu, Ileana Popovici şi Bogdan Stanoevici, urmată deProiecţia filmului “Doar cu buletinul la Paris”, în regia lui Şerban Marinescu şi avându-l ca invitat pe Dorel Vişan.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Trupele “Protha” şi “Ghioceii” sunt câştigătoarele Festivalului de teatru de la Fălticeni.
 Vizualizări articol: 1557 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Trupele “Protha” şi “Ghioceii” sunt câştigătoarele Festivalului de teatru de la Fălticeni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei