Trofeul celei de-a XIV-a ediţii a Festivalului naţional de folclor “Lină Chiralină”, desfăşurat în perioada 12-14 august, la Brăila, a revenit Ansamblului de cântece şi dansuri populare “Plaiurile Dornelor” de la Clubul Copiilor Vatra Dornei, pregătit de profesorii Dorin Pardău şi Vasile Moroşan.
Timp de două zile, pe scena de pe Esplanada Dunării au evoluat în faţa unui public numeros peste 800 de copii şi tineri din 17 judeţe. La ediţia din acest an, zona folclorică Bucovina a fost reprezentată de Ansamblul de cântece şi dansuri populare “Plaiurile Dornelor” de la Clubul Copiilor Vatra Dornei. Spectacolul prezentat în concurs de dorneni a inclus o suită de orchestră, trei suite de jocuri populare din Ţara Dornelor şi Bucovina, evoluţia solistei vocale Camelia Lucescu şi a solistului instrumentist la trompetă Vasile Boancheş.
Juriul, format din specialişti în folclor recunoscuţi la nivel naţional, a decis că din cele 23 de ansambluri folclorice, patru formaţii de dansuri, patru grupuri vocale şi din cei peste 15 solişti vocali şi solişti instrumentişti, cei mai buni sunt cei din Vatra Dornei. Prestaţia scenică a elevilor dorneni, repertoriul abordat şi nu în ultimul rând autenticitatea costumelor populare i-au determinat pe membrii juriului să decidă în unanimitate ca Trofeul Festivalului “Lină Chiralină”, ediţia 2015, să fie atribuit Ansamblului “Plaiurile Dornelor”. Solista Camelia Lucescu şi solistul instrumentist Vasile Boancheş au obţinut locul I la categoria de vârstă 14-18 ani.
Prof. Vasile Moroşan, directorul Clubului Copiilor Vatra Dornei, ne-a spus: „Juriul, dar şi publicul spectator au admirat şi apreciat varietatea programului artistic, frumuseţea şi autenticitatea costumelor populare purtate de dorneni, adevăraţi mesageri ai culturii tradiţionale din Bucovina. La fel ca şi la alte spectacole pe care le-am susţinut în ţară şi străinătate, anul trecut reprezentând Bucovina în America, la Universitatea Harvard şi MIT Institute – University of Cambridge, am reuşit şi de această dată să facem o demonstraţie de promovare a folclorului muzical-coregrafic românesc din nordul ţării, alegând un repertoriu de cântece, jocuri şi obiceiuri reprezentativ, la care se adaugă sute de ore de repetiţie”.
Tot Vasile Moroşan a precizat că săptămâna viitoare Ansamblul „Plaiurile Dornelor” va pleca în Italia, pentru a reprezenta România la ediţia 45 a World Folk Dance Festival Castello di Gorizia, Italia, festival concurs organizat sub patronajul UNESCO şi CIOFF (International Council of Organizations of Folklore Festivals and Folk Arts) şi care se va desfăşura în perioada 27-31 august.