Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 aug 2015 - Anul XX, nr. 191 (6003)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Tradiţia creştină în filatelie

Emisiunea de mărci poştale „Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În misiunea sa de promovare a valorilor şi simbolurilor naţionale, Romfilatelia omagiază, prin cel mai recent proiect filatelic, un important eveniment spiritual al acestui an.
În contextul declarării anului 2015 drept „Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi”, emisiunea de mărci poştale cu titlul omonim vizează Mănăstirea Nicula şi pelerinajul la Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului aflată în acest sfânt lăcaş.

Icoana Maicii Domnului cu Pruncul a fost pictată în anul 1681, de preotul Luca, din localitatea Iclod.
Potrivit unor consemnări, icoana a lăcrimat în mod continuu între 15 februarie şi 12 martie 1699, generând astfel unul dintre cele mai spectaculoase fenomene ale spiritualităţii şi culturii transilvănene, pelerinajul de la Mănăstirea Nicula.
Icoana pe lemn a Maicii Domnului cu Pruncul, ilustrată pe timbrul emisiunii cu valoarea nominală de 1,00 leu, este o interpretare artistică a Sfintei Icoane Făcătoare de Minuni, datând din aceeaşi perioadă cu aceasta, dar şi cu bisericuţa de lemn din incinta mănăstirii. Datată stilistic de la sfârşitul secolului XVII, icoana a fost adusă de la parohia Ceaca, jud. Sălaj, şi a fost restaurată la sfârşitul secolului al XVIII-lea.
Timbrul cu valoarea nominală de 4,50 lei reproduce imaginea bisericii de lemn de la Mănăstirea Nicula, lăcaş de cult păstrător al minunii lăcrimării Fecioarei.
Emisiunea este completată de un plic „prima zi” şi un set de două maxime, fiind folosite ca forme de machetare coala de 32 timbre, minicoala de 8 timbre + 1 vinietă şi blocul de 2 timbre + 3 viniete.

Produsul special al emisiunii este albumul filatelic, realizat într-un tiraj limitat de 310 exemplare, echipat cu blocul emisiunii şi plicul „prima zi” cu ştampila în clar, în folio aur.
Blocul emisiunii are o formă specială ce oglindeşte forma solară a iconostasului din biserica mare a Mănăstirii Nicula, piesă de o frumuseţe rară, unicat în Răsăritul ortodox.

Iconostasul care împodobeşte biserica este sculptat în lemn de tei de meşterul Samuil Keresteşiu, în 1938, şi are în centru icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.
Începând cu ziua de 15 august 2015, emisiunea de mărci poştale „Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi” poate fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Emisiunea de mărci poştale „Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi”.
 Vizualizări articol: 1382 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Emisiunea de mărci poştale „Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei