În Muzeul Satului Bucovinean de pe platoul Cetăţii de Scaun a Sucevei, unde - de ieri - au început să se instaleze şi să-şi etaleze produsele artizanii şi meşteşugarii care participă la cea de-a XX-a ediţie a Târgului Meşterilor Populari, s-a deschis o nouă expoziţie permanentă, care prezintă publicului mijloace de transport tradiţionale şi unelte agricole din arealul bucovinean.
Expoziţia, care este adăpostită în şura cu grajd şi cămară a gospodăriei din Câmpulung Moldovenesc, este realizată, aşa cum ne-a spus muzeograful Aurel Prepeliuc, „cu exponate din patrimoniul etnografic propriu al muzeului”.
În aria şurii pot fi văzute o şaretă (trăsură) achiziţionată de la Dărmăneşti, o căruţă (cu ladă, cu încuietoare - în care se păstrau lucrurile mai de preţ atunci când gospodarii mergeau la târg), precum şi o serie de obiecte ca roţi de car, juguri, şei, tarniţe, scări de şa, piese bine întreţinute şi conservate.
În grajdul şurii sunt expuse câteva atelaje pe tălpi (sanie, sănciu, sanie cu coş), iar în cămară au fost aduse mai multe obiecte pentru munca la câmpul: două pluguri (din care unul cu cotiugă), o grapă şi o marcă pentru făcut rânduri.
Dacă adăugăm faptul că, în apropiere, la gospodăria din Dorna Candrenilor, referentul Ovidiu Papuc a reconstituit un gard din răzlogi, şi că, pentru a marca numărul rotund al ediţiilor Târgului Meşterilor Populari, în Casa Ostra s-a realizat o expoziţie temporară retrospectivă care prezintă afişele ediţiilor de până acum, putem spune că muzeografii suceveni au creat noi puncte de interes pentru vizitatori.