La sediul Grădiniţei cu Program Prelungit ,,Gulliver” Suceava a avut loc luni, 29 iunie, vernisajul expoziţiei ,,Prilej de Bucurie”, organizat în cadrul Concursului naţional de creaţie plastică pentru preşcolari ,,Penelul Fermecat”, ediţia a X-a, faza naţională. Cu acest prilej, cei mai talentaţi preşcolari care au participat la Concursul naţional de creaţie plastică pentru preşcolari ,,Penelul Fermecat” au primit diplome şi aprecieri din partea directoarei Grădiniţei cu Program Prelungit ,,Gulliver” Suceava, prof. Marcela Matei, organizatoarea concursului.
Vernisajul expoziţiei şi premierea „micilor pictori” au avut loc în prezenţa părinţilor şi educatorilor care i-au sprijinit pe cei mici să-şi descopere talentul, să-şi dezvolte latura artistică. La ediţia din acest an a Concursului naţional ,,Penelul Fermecat”, Marele premiu a fost obţinut de Ioana Ştirbu, în vârstă de 4 ani, de la Grădiniţa cu Program Prelungit a Colegiului Naţional ,,Mihai Eminescu” Suceava, îndrumată de profesorii pentru învăţământ preşcolar Violeta Mazureac şi Camelia Cuşnir.
Juriul a acordat mai multe premii şi menţiuni pe cele două secţiuni: grafică şi pictură. S-au acordat premii şi pe grupe de vârstă: la 4 ani, la 5 ani şi la 6 ani. „Trebuie să fi fost preşcolar cândva, părinte, bunic sau cadru didactic îndrumător sau măcar simplu vizitator al expoziţiilor anuale organizate în cadrul acestui eveniment”, a spus profesoara Marcela Matei, „pentru a-ţi putea imagina atâta culoare, lumină şi naivitate adunate în vârful pensonului fermecat din mâinile îndrăzneţe, izvorâte din mintea ageră a copiilor care, te vei convinge, văd lumea într-un anume fel, care ne trimite pe toţi înapoi, undeva, oare unde? Copilăria este răspunsul care ne aduce tuturor zâmbetul pe buze. Acest spectacol al minţilor sincere aţâţate de vocaţia educatoarelor oferă tuturor privitorilor o realitate care nu respectă legile proporţiilor şi ale compoziţiei, ce ignoră neintenţionat perspectiva, o realitate a copilului, candidă şi inocentă. <Penelul Fermecat> este aşadar o sărbătoare anuală a copilului şi a copilăriei, văzută şi percepută de preşcolari, cadre didactice, părinţi şi comunitate altfel de fiecare în parte, ceea ce mă determină să concluzionez că acest program este al nostru, al tuturor”.
„Voinicelul” şi „Penelul Fermecat”, embleme pentru preşcolari
Ediţia a X-a a „Penelului Fermecat” a reunit aproape 300 de desene care au intrat în finala concursului de creaţie plastică pentru preşcolari. Mai exact, după cum a precizat şi profesoara Marcela Matei, expoziţia cuprinde 291 de lucrări ale preşcolarilor cu vârste cuprinse între 4-6 ani, din grupele mijlocie şi mare, realizate într-un limbaj plastic original şi tehnici de lucru diverse, expoziţie care poate fi vizionată în perioada 29 iunie - 10 iulie.
Chiar dacă mulţi dintre preşcolari sunt deja plecaţi în vacanţă şi nu au putut fi prezenţi la premiere, organizatorii competiţiei, prin intermediul profesoarei Marcela Matei, le-au transmis felicitări, aprecieri din partea juriului pentru că au ajuns în faza finală a competiţiei de artă plastică. „Alături de Festivalul <Voinicelul> pentru preşcolari, pe care cu toţii îl cunoaşteţi, şi Concursul naţional de creaţie plastică pentru preşcolari <Penelul Fermecat> a devenit o tradiţie la Suceava, unde copiii au posibilitatea să îşi exprime talentul şi să fie recompensaţi pentru reuşita lor. Acest concurs urmăreşte dezvoltarea abilităţilor de exprimare şi comunicare plastică, compunerea spaţiului plastic într-un mod original şi personal, utilizând instrumente şi tehnici diverse, valorificarea potenţialului artistic individual, în cadrul activităţilor opţionale derulate în grădiniţe, valorificarea experienţei pozitive a cadrelor didactice obţinute în activităţile derulate în cadrul domeniului experenţial estetic şi creativ. Sperăm ca pe viitor să putem să le oferim acestor copii şi alte premii, pentru a-i încuraja să nu-şi irosească talentul”, a completat Marcela Matei.