Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 30 iun 2015 - Anul XX, nr. 148 (5960)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9767 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7456 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Filatelie

Emisiunea de mărci poştale „Colecţii de marcă”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

emiterea şi introducerea pe piaţa filatelică a emisiunii de mărci poştale „Colecţii de marcă”, invitând colecţionarii într-o călătorie în istoria secolelor X-XI, pentru a descoperi frumuseţea şi lucrătura meşteşugită a pieselor de tezaur aflate în patrimoniul muzeului.

 

Cele patru timbre prezintă podoabe şi monede descoperite la Dinogeţia

 

Cele patru timbre care compun emisiunea „Colecţii de marcă” prezintă podoabe şi monede descoperite la Dinogeţia, una din aşezările importante ale regiunii Dunării de Jos, zonă ce a avut de-a lungul secolului al XI-lea o evoluţie înfloritoare, relevată de cercetările arheologice.

Descoperit într-o groapă, pusă în legătură cu o locuinţă atribuită, pe baza inventarului, unui bogat ţesător, tezaurul este compus din podoabe (două brăţări de argint, cercei din argint aurit, două verigi de aur, un inel de aur şi trei de argint), obiecte diverse (fusaiole de ardezie şi un cuţitaş de fier), cărora li se adaugă unsprezece monede (şapte din aur şi patru din argint), emise între 976 şi 1059. Cu analogii atât în Imperiul Bizantin, cât şi în afara acestuia, piesele de podoabă din acest tezaur certifică diferite ipostaze ale artei metalelor preţioase de la Dinogeţia, la frontiera nordică a Imperiului.

 

Emisiunea este completată de un set de două plicuri „prima zi”

Mărcile poştale reproduc piese  din tezaur, descoperite în anii 1950 şi 1954: crucea relicvar, inele de aur şi argint, monede de aur şi verigi de aur.

Timbrul cu valoarea nominală de 3,00 lei ilustrează două inele, unul din argint aurit şi altul din aur, precum şi o verigă de aur.

Timbrul cu valoarea nominală de 4,50 lei vizează trei monede de aur emise între anii 976 şi 1025, iar marca poştală cu valoarea nominală de 9,10 lei ilustrează o verigă de aur şi un inel de argint.

Timbrul cu valoarea nominală de 14,50 lei ilustrează crucea relicvar de la Dinogeţia, cruce care a fost descoperită cu ocazia cercetărilor arheologice din anul 1950. În formă de cruce latină, cu braţele uşor evazate şi rotunjite spre extremităţi, crucea reprezintă o casetă compusă din două jumătăţi articulate longitudinal prin intermediul a două balamale.

Emisiunea este completată de un set de două plicuri „prima zi”, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 20 timbre, minicoala de 4 timbre + 4 viniete şi blocul de 4 timbre + 2 viniete.

Emisiunea de mărci poştale „Colecţii de marcă” poate fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Emisiunea de mărci poştale „Colecţii de marcă”.
 Vizualizări articol: 1144 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Emisiunea de mărci poştale „Colecţii de marcă”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Chiftele de năut (ca la Mănăstirea Simonopetra din Muntele Athos) Se spune că, odată, un călugăr era nemulţumit de sine, pentru că nu se putea stăpîni de la a mînca mult. Ceruse sfatul duhovnicului său, iar acesta i-a spus că va rezolva problema dacă „va sta de vorbă cu sine însuşi şi dacă... Citeşte