emiterea şi introducerea pe piaţa filatelică a emisiunii de mărci poştale „Colecţii de marcă”, invitând colecţionarii într-o călătorie în istoria secolelor X-XI, pentru a descoperi frumuseţea şi lucrătura meşteşugită a pieselor de tezaur aflate în patrimoniul muzeului.
Cele patru timbre prezintă podoabe şi monede descoperite la Dinogeţia
Cele patru timbre care compun emisiunea „Colecţii de marcă” prezintă podoabe şi monede descoperite la Dinogeţia, una din aşezările importante ale regiunii Dunării de Jos, zonă ce a avut de-a lungul secolului al XI-lea o evoluţie înfloritoare, relevată de cercetările arheologice.
Descoperit într-o groapă, pusă în legătură cu o locuinţă atribuită, pe baza inventarului, unui bogat ţesător, tezaurul este compus din podoabe (două brăţări de argint, cercei din argint aurit, două verigi de aur, un inel de aur şi trei de argint), obiecte diverse (fusaiole de ardezie şi un cuţitaş de fier), cărora li se adaugă unsprezece monede (şapte din aur şi patru din argint), emise între 976 şi 1059. Cu analogii atât în Imperiul Bizantin, cât şi în afara acestuia, piesele de podoabă din acest tezaur certifică diferite ipostaze ale artei metalelor preţioase de la Dinogeţia, la frontiera nordică a Imperiului.
Emisiunea este completată de un set de două plicuri „prima zi”
Mărcile poştale reproduc piese din tezaur, descoperite în anii 1950 şi 1954: crucea relicvar, inele de aur şi argint, monede de aur şi verigi de aur.
Timbrul cu valoarea nominală de 3,00 lei ilustrează două inele, unul din argint aurit şi altul din aur, precum şi o verigă de aur.
Timbrul cu valoarea nominală de 4,50 lei vizează trei monede de aur emise între anii 976 şi 1025, iar marca poştală cu valoarea nominală de 9,10 lei ilustrează o verigă de aur şi un inel de argint.
Timbrul cu valoarea nominală de 14,50 lei ilustrează crucea relicvar de la Dinogeţia, cruce care a fost descoperită cu ocazia cercetărilor arheologice din anul 1950. În formă de cruce latină, cu braţele uşor evazate şi rotunjite spre extremităţi, crucea reprezintă o casetă compusă din două jumătăţi articulate longitudinal prin intermediul a două balamale.
Emisiunea este completată de un set de două plicuri „prima zi”, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 20 timbre, minicoala de 4 timbre + 4 viniete şi blocul de 4 timbre + 2 viniete.
Emisiunea de mărci poştale „Colecţii de marcă” poate fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.