Artistul fotograf Ştefan Petrescu, „fotograful zburător” sau „Icarul bucovinean”, care prin imaginile surprinse din avion ne-a oferit o perspectivă inedită şi provocatoare asupra României, a trecut ieri dimineaţă în lumea de dincolo.
Ştefan Petrescu a fost un nonconformist care a îmbinat pasiunea pentru zbor cu cea de fotograf
Născut la Fălticeni (27 septembrie 1934), dar profund legat de Suceava, unde şi-a petrecut anii tinereţii, Ştefan Petrescu, care a trăit întreaga viaţă sub mirajul imaginii, a traversat o existenţă fascinantă, începându-şi cariera ca fotoreporter la revista „Vânătorul şi pescarul”, lucrând ca operator de imagine la Televiziunea Română, apoi stabilindu-se în Germania, unde şi-a continuat activitatea colaborând la publicaţii ca „Der Spiegel”, „Stern”, „Wirtschaft Magazin”, „Frankfurter Rundscahau”, „Frankfurter Allgemeine Zeitung”, „Burda” şi la televiziunea germană.
Ştefan Petrescu a fost un nonconformist care, având în sânge „microbul” zborului din anii adolescenţei (când piloţii germani, cazaţi în casa părintească, îl luau cu ei în zborurile pe care le făceau de pe aerodromul Şcheia, lăsându-l la manşă deasupra oraşului), microb pe care l-a cultivat apoi la cursurile sportive de planorism la care a obţinut brevetul de pilot, a îmbinat pasiunea pentru zbor cu cea de fotograf, realizând, „a vol d’oiseau” (din zborul păsării), imagini care au devenit veritabile cărţi de vizită ale zonelor survolate.
S-a manifestat activ şi altruist, s-a implicat în parteneriate transfrontaliere şi a realizat numeroase expoziţii de artă fotografică
Cu o experienţă de fotoreporter de război care a surprins imagini din conflictele armate din Nigeria, Kurdistan, Israel, Liban şi Iran, Ştefan Petrescua revenit în ţară după anul 1989 şi a iniţiat demersurile pentru modificarea legislaţiei aeronautice din România.
A realizat, din perspectivă plonjată, o mulţime de fotografii pe care le-a propus Ministerului de Externe ca imagini de promovare a României în ambasadele din străinătate.
Un album monumental cu genericul „România. O perspectivă inedită”, tipărit sub egida Fundaţiei Culturale Române, prezintă în lume imaginea unei Românii trecute prin inima unui om îndrăgostit de peisajul autohton.
Stabilit mai întâi la Braşov, apoi mutându-se definitiv la Suceava, Ştefan Petrescu a fost onorat de Consiliul Judeţean Suceava cu titlul de Cetăţean de Onoare al judeţului, iar Universitatea „Ştefan cel Mare” i-a conferit Medalia de aur pentru activitatea sa de „ambasador” al Bucovinei.
Mărturisind că nu vrea să stea în casă ca un pensionar, ci doreşte să facă ceva pentru Bucovina, Ştefan Petrescu s-a manifestat în ultimii ani activ şi altruist, a colaborat cu diverse instituţii, s-a implicat în parteneriate transfrontaliere, acţiuni umanitare şi a realizat numeroase expoziţii de artă fotografică.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!