În avanpremiera sărbătoririi semicentenarului Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, conducerea instituţiei a celebrat prima ediţie a Zilelor Spitalului Suceava, manifestare în cadrul căreia a fost lansat volumul ce prezintă istoria acestei unități spitalicești, din 1787 şi până în 2015.
“File din istoria Spitalului Judeţean Suceava” este o apariţie editorială ce poartă semnătura medicilor Ion Iețcu și Mihai Ardeleanu, sub coordonarea directorului Vasile Rîmbu, cartea fiind lansată în prezenţa medicilor unităţii, dar şi a medicilor pensionari. Totodată, prima ediţie a Zilelor Spitalului Judeţean Suceava a reunit invitaţi de seamă din protipendada judeţului - prefectul Sucevei, Constantin Harasim, președintele Consiliului Județean, Cătălin Nechifor, alături de foștii președinți ai CJ, senatorii Gheorghe Flutur și Gavril Mîrza, deputații Sanda-Maria Ardeleanu, Alexandru Băișanu și Ioan Balan, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, consilieri judeţeni, șefii de la Direcția de Sănătate Publică Suceava şi de la Casa de Asigurări Suceava.
„Azi vom privi înapoi, ne vom cinsti înaintașii, ne vom mândri cu ceea ce suntem și ne vom exprima speranţele pentru viitor”, a spus în deschiderea festivităţii managerul spitalului, ec. Vasile Rîmbu, acesta completând că întreg corpul medical îi priveşte cu recunoştinţă pe cei care şi-au dedicat întreaga viaţă acestei nobile profesii, pe care au făcut-o cu cinste şi onoare în vremuri mult mai grele şi în condiţii mult mai vitrege, amintindu-i aici pe directorii unităţii din perioada 1990-2015, Jean Ianopol, Ioan Miheţiu, Gheorghe Ovidiu Ţeudan, Cristian Anton Irimie, Mihai Creţeanu, Sorin Hâncu, Ilie Merticariu, Costică Dăscaliuc şi Doina-Elena Ganea.
O istorie de două secole
Volumul care “conectează istoria cu prezentul” relatează evenimente din viaţa medicală a Sucevei din perioada 1787-2015. De „epoca modernă” s-a ocupat dr. Mihai Ardeleanu, iar din „epoca trecută”, până la construcţia spitalului nou, a consemnat Ion Ieţcu, după cum a declarat acesta din urmă.
Potrivit acestuia, cititorii vor „afla istoria celor care s-au remarcat doar prin îndemânare mâinii și istețimea minții. Medicii noștri au făcut maximum posibil în vreme de pace, de război sau calamitate, onorând Jurământul lui Hipocrat”.
În discursul său, medicul a mai menţionat că următorul obiectiv, după publicarea acestui volum, este reprezentat de lansarea revistei Spitalului Judeţean Suceava - „Bucovina medicală”.
La rândul său, dr. Mihai Ardeleanu a precizat că acest volum reprezintă doar una dintre „faţetele” activităţii din Spitalul Suceava, acesta promiţând o continuare a ediţiei lansate ieri.