În Sala de Artă „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” Suceava a avut loc joi festivitatea de premiere a elevilor participanţi la proiectul „Ajutor la teme”.
46 de copii şi tineri instituţionalizaţi în trei centre de plasament sucevene şi 67 de voluntari
Directorul bibliotecii publice sucevene, dr. Gabriel Cărăbuş, care la deschiderea manifestării a oferit câteva detalii despre proiectul aflat în cel de-al cincilea an consecutiv de desfăşurare, a subliniat faptul că, în acest an, au fost antrenaţi în această acţiune 46 de copii şi tineri instituţionalizaţi în trei centre de plasament sucevene şi 67 de voluntari (profesori şi studenţi) care le-au acordat meditaţii săptămânale.
Coordonatoarea proiectului, bibliotecara Nicoleta Tipa, care a spus că este foarte bucuroasă că proiectul, care a început cu timiditate în anul 2010, s-a dezvoltat de la an la an şi a contribuit la îmbunătăţirea situaţiei şcolare a elevilor din centrele de plasament „Colţ Alb”, „Micul Prinţ” şi „Speranţa”, a mărturisit că îi face plăcere să-i vadă pe copii cum au crescut şi cum şi-au conturat personalitatea, beneficiind de sprijinul acordat de voluntarii inimoşi care s-au implicat în acest proiect.
Prin acordarea unor meditaţii săptămânale la 11 materii s-a urmărit îmbunătăţirea situaţiei şcolare a elevilor din centrele de plasament menţionate, reducerea diferenţelor de şanse faţă de colegii lor, proveniţi din familii normal constituite, dar şi ridicarea gradului de încredere în forţele proprii şi stimularea potenţialului intelectual.
„Am avut satisfacţii când am văzut copiii lăudându-se cu notele primite...”
Monitorizarea proiectului s-a făcut săptămânal de către iniţiatoarea şi coordonatoarea proiectului, Nicoleta Tipa, de la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” Suceava, în colaborare cu personalul centrelor de plasament.
„Am avut satisfacţii - a mărturisit ea - când am văzut copiii lăudându-se cu notele primite şi cu reacţiile profesorilor de la şcoală, uimiţi de progresele pe care le-au făcut”.
Câţiva dintre profesorii voluntari, care au participat la festivitatea de premiere, au povestit cum au lucrat cu aceşti copii şi cum s-au ataşat unii de alţii.
Dacă lista voluntarilor este prea lungă pentru a fi publicată (67 de nume, distribuite pe ciclurile primar, gimnazial şi liceal), elevii premianţi sunt următorii: Monica Dochiţa şi Viorel Ionuţ Vasiliniuc (clasa a III-a, Şcoala Gimnazială Nr. 3), Gavril Florescu (clasa a III-a, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”), Ovidiu Sebastian Lăpuşneanu (clasa a IV-a, Şcoala Gimnazială Nr. 4), Andrei Florescu (clasa a V-a, Şcoala Gimnazială Nr. 3), Mihaela Stănceanu şi Georgiana Denisa Grigoraş (clasa a VI-a, Liceul cu Program Sportiv), Vlăduţ-Ioan Brehuescu (clasa a X-a, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară) şi Alexandra-Iuliana Dominte (clasa a XII-a, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”).