vineri, 5 iun 2015 - Anul XX, nr. 127 (5939)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Concert & lansare album

„Zicălaşii”, în Cetatea de Scaun a Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

„Zicălaşii”, formaţia de muzică veche românească, năşită de scriitorul Ion Drăguşanul, care a debutat în primăvara acestui an cu un spectacol cu un repertoriu ales, cu muzici care au răsunat cândva la curţile voievodale şi boiereşti, dar şi la iarmaroacele de altădată, îşi vor lansa primul album şi vor concerta în Cetatea de Scaun a Sucevei duminică, 7 iunie a.c., începând cu ora 17.00.

Cei şapte muzicieni care alcătuiesc acest grup muzical (starostele Petru Oloieru, primaşul Narcis Rotaru, secundul Adrian Pulpă, cobzarul şi zicălaşul Constantin Irimia, contristul Răzvan Mitoceanu, gordunistul Ionuţ Chitic şi năierul Gabriel Hurjui), care în cea de-a doua zi a sărbătorii pascale au concertat în Parcul Central al Sucevei, în faţa bustului voievodului Petru Rareş, vor avea cea de-a doua premieră a muzicii vechi româneşti în cetatea ctitorită de Petru I Muşatinul, a cărui statuie din bronz nu-şi găseşte încă locul pe soclu după ce a fost exilată la marginea urbei.

Aşa cum aflăm de la Ion Drăguşanul, „cu ţelul declarat de a realiza o fonotecă a muzicii vechi româneşti, formată din volume/albume audio de câte 30 de melodii din zestrea medievală de cântece a neamului nostru, păstrată mai ales de străini, dar şi de un român, Eftimie Murgu, <Zicălaşii> au realizat în studio volumul unu şi au definitivat noul spectacol cu genericul <Chemarea Străbunilor>, cu alte 30 de piese, alese din peste 300 de partituri cu muzică veche românească, pe care le avem adunate, de-a lungul vremii”.

Aşa cum ne spune el, cântecelor româneşti li se vor adăuga şi „câteva cântece ale naţionalităţilor bucovinene, două cozak-uri ucrainene, o mazurcă şi o polcă, dar şi cântecul ţigănesc din care descinde <Bărbuncul>”.

Piesele „Zicălaşilor”, grupate sub titlul „Walachische Tanze und Lieder“ (titlu german preluat de la Franz Joseph Sulzer, pentru a sublinia „vechimea cântecelor şi neautohtonia memoriei”), vor răsuna în Cetatea de Scaun a Sucevei şi se vor dispersa în cele patru zări.

La ora 17.00 va fi prezentat şi audiat mai întâi albumul (40 de minute de înregistrare), după care va avea loc concertul susţinut de grupul „Zicălaşilor”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Zicălaşii”, în Cetatea de Scaun a Sucevei.
 Vizualizări articol: 1587 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
„Zicălaşii”, în Cetatea de Scaun a Sucevei5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Iepure cu sos de sardele (rețetă de la 1847) Nu stim ce varsta avea, de-o fi fost maritata ori de-o fi avut copii. Era insa atat de atasata de "iubitele-i eleve", incat in anul 1847 termina de scris pentru ele o prima culegere de retete, care a trecut apoi din mana in mana, sub forma... Citeşte