La Muzeul Apelor „Mihai Băcescu” din Fălticeni a avut loc vineri vernisajul expoziţiei personale de pictură şi grafică a tânărului Matei Dumitriu.
Lucrările se încadrează în categoria studiilor de culoare, compoziţie, proporţiile corpului, mişcare şi fizionomie
Expoziţia, care etalează nouă lucrări în ulei pe carton şi trei lucrări de grafică (tehnică mixtă) are genericul neconvenţional „nuştiu, doar am întrebat.”, „titlu pe care - aşa cum a spus autorul lucrărilor - l-am gândit și răzgândit de multe ori”.
Matei Dumitriu, care a absolvit Colegiul Naţional „Nicu Gane” din Fălticeni şi a fost îndrumat artistic de pictorul Konstantyn Ungureanu Box, se pregăteşte pentru învăţământul superior de artă.
Lucrările în ulei („Candyman”, „Doar păpădii”, „Soare cu dinţi”, „84 – mulţi înainte” sau autoportretul intitulat „Autopilot”), precum şi cele de grafică (portrete) se încadrează în categoria studiilor de culoare, compoziţie, proporţiile corpului, mişcare şi fizionomie.
„Un tânăr talentat - aşa cum l-a prezentat Konstantyn Ungureanu Box, care a mărturisit că are emoţii pentru elevul său - care doreşte îndărătnic să devină artist”.
„O ironie la adresa propriei existenţe, a civilizaţiei noastre manieriste, dar mai ales maneliste, care în fiecare zi inventează minuni care nu există”
„Matei Dumitriu - aşa cum a remarcat Konstantyn Ungureanu Box - poate fi acuzat de distrugerea idealului şi armoniei clasicizate în educaţia şi conştiinţa publicului prin valorile şi realismul său spiritual”.
„Lucrările din această expoziţie - a subliniat el - sunt o ironie la adresa propriei existenţe, a civilizaţiei noastre manieriste, dar mai ales maneliste, care în fiecare zi inventează minuni care nu există”.
Profesorul şi artistul care şi-a asumat pregătirea tânărului pentru admiterea în învăţământul superior s-a referit apoi la „cultul formei”, care pentru Matei Dumitriu „devine o ispită”, adăugând totodată că, pentru junele său învăţăcel, „frumuseţea nu poate fi înjosită, dispreţuită” întrucât este recunoscută şi deţine „singura domnie în educaţia lui spirituală”.
„Vreau să înţelegeţi fiecare ce vreţi din lucrările mele!”
Susţinut de familie şi încurajat de colegii, prietenii şi admiratorii care l-au însoţit la vernisaj, Matei Dumitriu a spus că lucrările lui, „deşi nu par, se încheagă într-o tematică generală”, circumscrisă unui generic pe care nu s-a străduit să-l explice, expediindu-l cu un comentariu laconic.
„Scrierea cu minusculă - a spus el - punctul de sfârșit și <nuștiu> scris legat nu sunt întâmplătoare. Le-am folosit pentru că rădăcina de la care a pornit întreaga idee este o expresie, şi ca să apropii cât mai mult forma scrisă a acesteia de cea orală am recurs la această formulă”.
„Vreau să înţelegeţi - a încheiat tânărul aspirant la statutul de artist - fiecare ce vreţi din lucrările mele!”
„Prin Matei Dumitriu - aşa cum a spus la final Konstantyn Ungureanu Box - arta modernă continuă să fie tânără, promiţătoare, dar fără religie şi fără istorie”.